30 Δεκεμβρίου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
«Τα κόμματα αποτελούν θεσμό στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και πρέπει να προστατευθούν.
Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

 

 

 «Τα κόμματα αποτελούν θεσμό στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και  πρέπει να προστατευθούν.

Θα προστατευθούν, όταν επικρατεί διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών τους, καθώς τα χρήματα που τους δίδονται υπό τη μορφή χορηγίας ή επιχορήγησης είναι χρήματα του ελληνικού λαού»

 

«Οι όροι του προεκλογικού αγώνα πρέπει να είναι ισότιμοι.

Δυστυχώς, κάποιοι ευνοούνται, έναντι άλλων από τα ΜΜΕ»

 

            Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 16-10-14, με θέμα: «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ,

την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:        

https://www.youtube.com/watch?v=PBzdekhETnA&list=UUa_GrccvDe3QyQHSARz0Qrg

 

 

            Έχουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση που μπορεί να μην είναι το καλύτερο, αλλά είναι καλύτερο απ’ αυτό που υπήρχε ως νομοθετικό πλαίσιο, γιατί εισάγει καινοτόμες διατάξεις. Κυρίως έχουμε τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών…

Έχουμε τη συμμετοχή δύο δικαστικών λειτουργών και δύο πολιτικών μέσα στην πενταμελή Επιτροπή. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα, το οποίο το Κοινοβούλιο θα πρέπει να το χαιρετίσει.

 Επίσης, μειώνεται η χρηματοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα. Όλοι αυτό δεν λέγαμε μέχρι τώρα; Τώρα έρχεται. Είναι ένα θετικό βήμα και πρέπει να το χειροκροτήσουμε. Μπορεί να έχει κάποιος ενστάσεις για το αν έπρεπε να μειωθεί τόσο, περισσότερο ή λιγότερο. Κάποιοι μπορεί να είναι εντελώς αντίθετοι στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα κόμματα αποτελούν θεσμό στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, προβλέπονται από το ελληνικό Σύνταγμα και θα πρέπει να τα στηρίξουμε. Δεν πρέπει να είναι τα εξιλαστήρια θύματα, για να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να λέει αυτά τα οποία λέει στις ιδιωτικές του συζητήσεις. Πρέπει να τα προστατεύσουμε, αλλά και τα κόμματα πρέπει να προστατευθούν. Θα προστατευθούν, όταν επικρατεί διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών τους, καθώς τα χρήματα που τους δίδονται υπό τη μορφή χορηγίας ή επιχορήγησης είναι χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά και τα δάνεια που τους δίνονται –υπό τη μορφή που τους δίνονται τουλάχιστον μέχρι σήμερα- είναι έναντι μελλοντικών χρηματοδοτήσεων των κομμάτων.

Σ’ ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία –το ξεκαθάρισε ο κύριος Υπουργός, αλλά το ξαναλέω, γιατί η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως- εξυπηρετεί όλα τα δάνειά της. Αν, όπως είπε ο κ. Βούτσης, τα εξυπηρετεί με νέα δάνεια, αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Ο νέος δανεισμός για να εξυπηρετήσει ένα παλαιό δανεισμό, δεν είναι κακό. Αυτό υπάρχει σε όλους. Άρα και για ένα κόμμα δεν πρέπει να το απορρίπτουμε.

Αρκεί να εξυπηρετούνται. Με ποιο τρόπο δίνουν οι τράπεζες τα δάνειά τους, είναι θέμα του τραπεζικού συστήματος. Εφόσον είναι φερέγγυο ένα κόμμα, προφανώς, η τράπεζα θα το χρηματοδοτήσει. Αν είναι αφερέγγυο, δηλαδή δεν έχει μέχρι τότε εξυπηρετήσει τις δανειακές του ανάγκες, προφανώς, η τράπεζα δεν θα του δώσει. Είναι σαν ένας πελάτης. Όταν ο πολίτης είναι κακοπληρωτής, δεν του δανείζει. Όταν είναι καλοπληρωτής, θα του δανείσει. Είναι απλά τα πράγματα.

Θα πω κάτι που είπε ο αξιότιμος κύριος Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης. Είπε ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση κομμάτων και υποψηφίων από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Δεν αντιλέγει κανείς σε αυτό. Αυτό είναι ένα θέμα. Και είναι και αθέμιτος ανταγωνισμός, όχι μόνο μεταξύ κομμάτων, στο βαθμό που υπάρχει, αλλά μεταξύ και συνυποψηφίων στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Κάποιοι υποψήφιοι έχουν μόνιμο στασίδι στα κανάλια και κάποιοι είναι αποκλεισμένοι. Κάποιοι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους πολίτες λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, μέσω της τηλεόρασης, το ραδιοφώνου, ενώ κάποιοι δεν έχουν.

Αυτό είναι ένα θέμα, που δεν το αγγίζει το νομοσχέδιο. Υπάρχει ένα κενό. Θα πρέπει να το δούμε, κύριε Υπουργέ. Υπάρχουν περιθώρια να διορθώσουμε ό,τι μπορεί να διορθωθεί. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Όμως, αυτή τη διαπίστωση του κυρίου Προέδρου τη δεχόμαστε ως καλοπροαίρετη – όχι το ότι τα κανάλια έχουν πονηρά σκοπό και προβάλλουν κάποιους. Απλά εμείς λέμε μια διαπίστωση, μια πραγματικότητα που υπάρχει, όμως, στο πολιτικό μας σύστημα Επικρατεί και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ συνυποψηφίων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.

Τι γίνεται κάτω από το τραπέζι; Είναι ένα ερώτημα. Όλα είναι εντάξει, όπως τα λέει το νομοσχέδιο; Θα πάει κάποιος μέσα από τον τραπεζικό λογαριασμό, θα πληρώσει τις δαπάνες και όλα «μέλι-γάλα» και θα παρουσιαστούν δαπάνες 3.000 και 4.000 ευρώ για κάθε υποψήφιο; Είναι υποψήφιοι που κάνουν λιγότερες δαπάνες. Η πιάτσα, όμως, βοά ότι είναι υποψήφιοι που κάνουν δαπάνες με πολλά μηδενικά πίσω, χιλιάδες ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς τις ελέγχει αυτές τις δαπάνες το πολιτικό σύστημα; Τα λίγα μπορείς να τα ελέγξεις. Τα πολλά δεν ξέρω αν μπορείς να τα ελέγξεις.

Θα πρέπει να το συζητήσουμε, κύριε Υπουργέ, σε ένα άλλο νομοσχέδιο, γιατί ξέρουμε τι ζητάνε τα τοπικά κανάλια, ξέρουμε τι ζητάνε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι και ιστοσελίδες τώρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν μπει στο παιχνίδι.

Κάποια στιγμή πρέπει να προστατευθούμε όλοι, για να είναι οι όροι του προεκλογικού αγώνα ισότιμοι. Με αυτήν την έννοια το λέω. Ο καθένας αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες για αυτό το οποίο κάνει. Όμως, η πολιτεία και η Βουλή έχει ηθική υποχρέωση να βάλει τους καλύτερους κανόνες για να μας προστατεύσει και να εκκινούμε όλοι οι συνυποψήφιοι από την ίδια αφετηρία. Αυτό δεν υπάρχει. Είναι μια διαπίστωση που θέλω κάνω. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου και εγώ με τη φωνή όσων συναδέλφων προηγήθηκαν εμού.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, πραγματικά, θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, οι μονοεδρικές περιφέρειες είναι από τα θέματα που κάποια στιγμή δεν πρέπει να είναι ταμπού και να μην τα βλέπουμε από την πλευρά της προεκλογικής σκοπιμότητας ή της πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά να τα συζητήσουμε.

Ας μην εφαρμοστούν από την επόμενη εκλογική περίοδο. Να συμφωνήσουμε να εφαρμοστούν από τη μεθεπόμενη. Να καθίσουμε, όμως, με θάρρος, με τόλμη να τα αγγίξουμε, αν θέλουμε πραγματικά να εξαγνίσουμε τον πολιτικό κόσμο, για «να μην καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά», γιατί αυτό πραγματικά συμβαίνει σήμερα στο πολιτικό μας σύστημα.

Τελειώνοντας, θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, ότι είναι ένα θετικό βήμα το νομοσχέδιο, γι’ αυτό το υποστηρίζουμε.

            Είμαι βέβαιος, όμως, ότι μπορούμε μελλοντικά να πάμε σ’ αυτά τα οποία είπαν όλοι, άγγιξαν και δεν τα αγγίζει το νομοσχέδιο.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση κάνω έκκληση να συμβάλουν όλες οι πολίτικές δυνάμεις, γιατί ένας νόμος που γίνεται, πρέπει να αντέξει στο χρόνο. Και για να αντέξει στο χρόνο, πρέπει να έχει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως την αποδοχή των πολιτών. 

Επιστροφή