21 Δεκεμβρίου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
Παρέμβαση ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, στη βουλή, για τον Αχελώο
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

 

 

 Παρέμβαση ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, στη βουλή, για τον Αχελώο
 

Με ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου περιβάλλοντος για τον ΑΔΜΗΕ, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, υπεραμύνθηκε του έργου μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου, προς τον Θεσσαλικό κάμπο και της άμεσης λειτουργίας των δυο έτοιμων υδροηλεκτρικών εργοστασίων Μεσοχώρας και Συκιάς.


« Θέλετε ή δε θέλετε, την άμεση λειτουργία των δυο υδροηλεκτρικών εργοστασίων Μεσοχωρας και Συκιάς, που θα παράγουν φθηνή πράσινη ενέργεια προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των νοικοκυριών;»


« Όταν ιδιωτικοποιούνται κάποιοι οργανισμοί,

εσείς συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

μιλάτε πάντα για "ξεπούλημα....."

Ποτέ δεν συμφωνήσατε σε κάτι, είστε πάντα ΜΟΝΟ άρνηση

και επενδύετε στην καταστροφολογία και στον μηδενιστικό λόγο...»


« Είστε η νέα παραλλαγή του "λεφτά υπάρχουν..... ''»

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 28-1-2014, με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.»


Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


http://www.youtube.com/watch?v=mlvKhu9A3lQ


Ακούγοντας τους περισσότερους ομιλητές, κυρίως από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να διαγκωνίζονται σε έναν σοσιαλιστικό οίστρο για το ποιος θα επανακρατικοποιήσει περισσότερους οργανισμούς και επιχειρήσεις, μελλοντικά στην Ελλάδα. Αυτό κάτι μου θυμίζει από παλαιές δεκαετίες, οι οποίες ευθύνονται για το ότι φτάσαμε εδώ σήμερα.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι παλαιότερα στην Ελλάδα και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και η ΟΥΛΕΝ ήταν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ίδιο και τα αστικά λεωφορεία. Ήταν κερδοφόρες επιχειρήσεις και δεν «έβαζαν μέσα» το κράτος. Όπως είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις τα αστικά ΚΤΕΛ των επαρχιών και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, τα οποία λειτουργούν με ένα υποδειγματικό μοντέλο.

Εσείς τώρα ανακαλύπτετε αυτά τα οποία όλες οι χώρες τα έχουν ξεχάσει και έρχεστε τώρα και μιλάτε πραγματικά γι’ αυτά τα οποία στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν μοντέλα ανάπτυξης των χωρών την εποχή εκείνη. Σήμερα όμως αυτά είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Βλέπετε ότι μέχρι και η Κούβα ιδιωτικοποιεί επιχειρήσεις και εσείς έρχεστε να εφαρμόσετε μοντέλα Βόρειας Κορέας. Έλεος! Δεν θα το επιτρέψει αυτό ο ελληνικός λαός.

Θυμόμαστε τι είχε γίνει με την «Ολυμπιακή». Έλεγαν: «Να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Ολυμπιακή»», «ξεπουλιέται το δημόσιο συμφέρον». Τελικά, τι ήταν αυτό το οποίο εθίγη με την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής»; Τα «πάρτι» των συντεχνιών! Η «Ολυμπιακή» είχε μετατραπεί σε αερογραμμές που μετέφεραν κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις κουστωδίες τους και κουστωδίες συντεχνιών.

Αυτό θέλουμε; Τέτοιου είδους επιχειρήσεις θέλουμε στη σημερινή Ελλάδα; Αυτό έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός; Να πληρώνει από το υστέρημά του ζημιογόνες επιχειρήσεις;

Μας κατηγορείτε ότι ξεπουλάμε. Δεν είπατε μια φορά ότι πουλάμε. Γιατί είναι πάντα ξεπούλημα ό,τι πουλιέται και δεν είναι πούλημα; Θέλατε μέχρι και ο ΟΠΑΠ να ανήκει στο κράτος. Δηλαδή, το κράτος να κάνει και τον τζογαδόρο. Έκανε όλα τα άλλα που είναι στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, τη δημόσια τάξη, την εθνική άμυνα, να το βάλουμε να κάνει και τον τζογαδόρο! Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους; Αυτές τις συντεχνίες, αυτά τα συμφέροντα υποστηρίζετε να μείνουν κρατικά; Για ποιους να μείνουν κρατικά; Για τους ολίγους και εκλεκτούς; Ή μήπως ήταν κτήμα του λαού ο ΟΠΑΠ ή η «Ολυμπιακή» όταν ήταν κρατικά; Ή μήπως έκανε χρήση της «Ολυμπιακής» ο κάτοικος των Τρικάλων, που δεν είδε ποτέ αεροπλάνο και πλήρωνε τα ελλείμματα; Όπως μπορεί να πληρώνει και τα ελλείμματα αστικών συγκοινωνιών κάποιος που δεν έχει κάνει ποτέ χρήση του αστικού λεωφορείου της πρωτεύουσας.

Η απελευθέρωση των δικτύων είναι υποχρέωση που απορρέει από Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση πιο πολλοί, να πάψει η μονοπωλιακή κατάσταση. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Έρχεται το κράτος και λέει «κρατάω το 34%».

Γιατί; Διότι, με το 34% έχω καταστατική μειοψηφία ώστε να μπορώ να μπλοκάρω οποιαδήποτε απόφαση δεν συμφέρει το δημόσιο. Με αυτό το 34% είμαι εκεί τηρητής των συμφερόντων του δημοσίου. Με σαφή ρύθμιση ο Υπουργός το κατέθεσε. Και λέει ξεκάθαρα ότι το δημόσιο θα εξακολουθεί να έχει πάντα το 34% και έτσι με τα 2/3 που απαιτούνται -βάσει του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών- για να αλλάξουν αυτά τα οποία δεν πρέπει να αλλάξουν, δεν μπορούν να αλλάξουν.

Επομένως πώς είναι ξεπούλημα επειδή τα δίκτυα θα πάει να τα συντηρήσει κάποιος άλλος, να επενδύσει κάποιος άλλος;

Και εγώ είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Υπουργός αύριο θα προβεί ρητά στην υποχρέωση των επενδυτών να επενδύσουν στα δίκτυα έτσι ώστε να υπάρχουν οφέλη και να έρθουν και νέες τεχνολογίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφερόμαστε σήμερα στη ΔΕΗ, για την ανάγκη να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φθηνή ενέργεια για τη χώρα μας που είναι το ζητούμενο, γιατί οι επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβή ενέργεια γι’ αυτό και δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με χώρες που έχουν πολύ φθηνότερη ενέργεια. Για να γίνει αυτό πρέπει να πέσουν όλα, πρέπει να γίνει φθηνότερη η πρόσβαση στα δίκτυα.

Έρχομαι, όμως, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθώ –και το λέω σε εσάς γιατί πρωτίστως εσείς είστε απέναντι- στο έργο της μερικής μεταφοράς νερού του Αχελώου, της εκτροπής του Αχελώου που λέγαμε παλαιότερα. Τώρα έχει γίνει στην ουσία έργο μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο.

Μέσω αυτής της μεταφοράς δύο ηλεκτρικά εργοστάσια, στο φράγμα της Μεσοχώρας και στο φράγμα της Συκιάς, που είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, θα παράγουν «πράσινη» ενέργεια. Αυτή τη φθηνή ενέργεια την έχει τόση ανάγκη η χώρα μας και ο θεσσαλικός κάμπος δεν θα κινδυνεύσει από την ερημοποίηση που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει όσο δεν ενισχύεται το υδατικό ισοζύγιο από ένα ποτάμι που πηγάζει από τα θεσσαλικά βουνά. Και ενώ έχουν επενδυθεί 450 εκατομμύρια, κάποιες ορνιθολογικές εταιρείες και κάποιοι ορνιθολογούντες και οικολογούντες καταφέρνουν πάντα να ανατρέπουν όλες τις αποφάσεις της Ελληνικής διοίκησης και του Ελληνικού κράτους.

Δεν άκουσα από το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που υποτίθεται ότι θέλει να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα του τόπου, να πει μία φορά ότι όχι, εδώ έχουν επενδυθεί 500 εκατομμύρια, δεν μπορεί αυτά τα έργα με αυτά τα χρήματα του ελληνικού λαού να τα αφήνουμε να καταστρέφονται από το χρόνο. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Τουλάχιστον να διαχωρίσουμε το έργο της μεταφοράς νερού από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Τολμήστε και εσείς, αλλάξτε τη θέση σας. Όλες οι άλλες δυνάμεις έχουν πάρει συγκεκριμένη θέση τουλάχιστον για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών εργοστασίων που είναι έτοιμα. Εάν συναινούσαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, τότε αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα είχαμε φθηνή «πράσινη» ενέργεια έτσι ώστε πραγματικά το κράτος να μπορέσει να βοηθήσει και τις επιχειρήσεις και να μειώσει την τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές. Αγκυλωμένοι σε κάποιες παλιές αντιλήψεις, δυστυχώς για ακόμη μία φορά λέτε «όχι», όπως λέγατε «όχι» σε όλες τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συμβεί σε αυτόν τον τόπο. Είστε, όπως πολύ εύστοχα σας έχουν χαρακτηρίσει πολλοί, το τμήμα του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της πατρίδας μας, που πάντα έπεται. Σας έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις, σας έχει ξεπεράσει η κοινωνία και θα μείνετε με τη γλυκιά προσμονή ότι κάποτε θα γίνετε κυβέρνηση. Όμως δεν θα σας δώσει ποτέ αυτή την ευκαιρία ο Ελληνικός λαός.

Επιστροφή