21 Δεκεμβρίου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

 

 

 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε., στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μη ξεχνάτε πως η προηγούμενη διαδικασία ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Τι θέλετε; Κάποιες χώρες να αποκτήσουν δικαίωμα στην Ελλάδα,

να έχουν δικό τους λόμπι στις δημοτικές αρχές,

χωρίς να έχει προηγηθεί μία συμφωνία με τις χώρες αυτές;


Σας έχει πιάσει πανικός, επειδή θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός

ποιους θέλει να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο

και όχι τα επιτελεία των Αρχηγών των κομμάτων;


.....αναζητείτε καταξιωμένα ονόματα που είναι προϊόντα φθαρμένα από προηγούμενα κόμματα, και που σαν τα ποντίκια «εγκατέλειψαν το σκάφος» και ήρθαν τώρα στο δικό σας...... »


Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 26-2-2014.


Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:


Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή Οδηγία δεν είναι κάτι καινούργιο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Προϋπήρχε η Οδηγία που έδινε το δικαίωμα στους πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν σε ένα άλλο κράτος να ψηφίζουν στις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον τηρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις. Όμως, υπήρχε μία γραφειοκρατική διαδικασία, να ζητούνται έγγραφα ότι δεν είχαν αποστερηθεί του πολιτικού δικαιώματος, κάτι που καθιστούσε δύσκολη την όλη διαδικασία και αποθάρρυνε πάρα πολλούς Ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η παρούσα Οδηγία, ακριβώς σε αυτό το σημείο διευκολύνει τα πράγματα και αντικαθιστά την όλη γραφειοκρατική διαδικασία με μία –θα λέγαμε- υπεύθυνη δήλωση του Ευρωπαίου πολίτη ότι δεν έχει αποστερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων και απομένει πλέον στο κράτος-μέλος αν έχει άλλα στοιχεία για να αποδείξει το αντίθετο.

Άρα, διευκολύνει την πρόσβαση στις εκλογικές διαδικασίες των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι κάτι θετικό και θα έπρεπε να υπερψηφιστεί –και αυτό είναι αυτονόητο- από όλη την Αίθουσα. Αν και σε αυτό το βασικό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε –εφόσον συμφωνούμε ότι είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνούμε να έχουμε όλοι το δικαίωμα να συμμετέχουμε στα κοινά-, τότε τι θα πει ο πολίτης που μας παρακολουθεί;

Κάποιοι λένε: «Μα, δεν έχουν δικαίωμα όλοι να συμμετέχουν». Αυτό είναι αληθές, αλλά να μην μπερδεύουμε τους Ευρωπαίους πολίτες με τους πολίτες τρίτων χωρών. Εκεί είναι μία άλλη διαδικασία. Αν και όποτε το αποφασίσει η ελληνική πολιτεία να το νομοθετήσει, θα δούμε με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει. Αλλά είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, γιατί η προηγούμενη νομική διαδικασία ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, άρα υπάρχει ενδεχόμενο ακυρότητας της όλης διαδικασίας από μία πιθανή προσφυγή ενός πολίτη. Επομένως, δεν μπορούμε να μείνουμε στο καθεστώς που ίσχυε με το νόμο Ραγκούση. Αν θα πάμε σε ένα επόμενο καθεστώς, θα το συναποφασίσουμε. Τώρα όμως εδώ ψηφίζουμε μόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες και πρέπει να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο γενικότερα των μεταναστών, θα ήθελα να πω ότι εγώ έχω ενστάσεις και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και για τις εθνικές εκλογές. Γιατί έχω ενστάσεις; Διότι είδαμε πώς παρεμβαίνουν χώρες γειτονικές στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας μας, μέσω της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από κάποιους πολίτες, τους οποίους επηρεάζουν ή μέσω θρησκεύματος ή μέσω εθνικότητας. Τι θέλετε; Κάποιες χώρες να αποκτήσουν δικαίωμα στην Ελλάδα, να έχουν δικό τους λόμπι στις δημοτικές αρχές, χωρίς να έχει προηγηθεί μία συμφωνία με τις χώρες αυτές;

Επομένως, δεν είναι τόσο απλό να πούμε ότι δίνουμε το δικαίωμα σε όλους όσους ζουν στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μουσουλμάνοι. Το θέλουμε; Σε ποιο δήμο θα γραφτούν; Πώς θα επηρεάσουν τις ισορροπίες; Ξέρετε ότι οι δημοτικοί άρχοντες ασκούν μία πολιτική υπεύθυνη και εθνική πολλές φορές. Δεν θα επηρεάζεται μέσω της παρουσίας κάποιων δημοτικών συμβούλων που είναι από εθνότητες διαφορετικές και από θρήσκευμα άλλο; Έτσι απλά θα το περάσουμε αυτό; Δεν θα το περάσουμε. Θα το μελετήσουμε.

Κατ’ αρχάς, δεν είμαστε αρνητικοί. Είμαστε όμως αρνητικοί σε επιμέρους διατάξεις, τις οποίες πρέπει να τις δούμε. Είπε ο φίλος μου ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος έφυγε, ότι κάνει κοπτοραπτική ο Υπουργός και η Κυβέρνηση με το νόμο για τις Ευρωεκλογές. Μα, γιατί τόση πρεμούρα γι’ αυτό το θέμα; Γιατί φοβηθήκατε; Σας έχει πιάσει πανικός, επειδή θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιους θέλει να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι τα επιτελεία των Αρχηγών των κομμάτων; Αυτή είναι μία πρόοδος, ένα βήμα μπροστά προς την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και θα έπρεπε να το χειροκροτήσετε.

Αντί να ορίζουν οι αρχηγοί των κομμάτων τους εκλεκτούς τους –εντός ή εκτός εισαγωγικών- θα ορίσει ο ελληνικός λαός, ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα αποκτήσει άλλη ισχύ πλέον η ψήφος του ελληνικού λαού. Δεν θα ψηφίζει ένα απλό ψηφοδέλτιο που υποστηρίζεται από ένα κόμμα. Θα ψηφίσει τους ανθρώπους και θα λογοδοτούν αυτοί σε πολίτες πλέον, όχι σε αρχηγούς των κομμάτων. Ούτε σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε;

Λέτε ότι το φέρνουμε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές; Ε και; Τι αλλάζει; Λέτε ότι εμείς έχουμε έτοιμους υποψηφίους να τους κατεβάσουμε κι εσείς δεν έχετε;

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που είπε ότι για τη Νέα Δημοκρατία θα ισχύει κομματικό ασυμβίβαστο είναι τουλάχιστον γενναία. Αν κάποιος έχει την ιδιότητα του Βουλευτή, θα πρέπει να παραιτηθεί για να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Άρα, μη φοβάστε ότι καταξιωμένα ονόματα του Κοινοβουλίου θα είναι συγχρόνως Βουλευτές και θα θέσουν υποψηφιότητα κι άρα οι πολίτες θα ψηφίσουν εμάς κι όχι εσάς. Θα κατεβάσουμε πολίτες που είναι καταξιωμένοι στην κοινωνία, στα επαγγέλματά τους που άσκησαν στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες δραστηριοποιούνται. Κι αυτούς θα καλέσουμε να εμπιστευτεί ο Έλληνας πολίτης. Κάντε κι εσείς το ίδιο.

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εσείς αναζητείτε καταξιωμένα ονόματα που είναι προϊόντα φθαρμένα από προηγούμενα κόμματα, οι οποίοι σαν τα ποντίκια εγκατέλειψαν το σκάφος και ήρθαν τώρα στο δικό σας. Κι εσείς τα παρουσιάζετε ως μεταγραφές ηχηρές. Αυτές οι ηχηρές μεταγραφές δεν «περπατούν» στον κόσμο. Δυστυχώς, αυτό θα το δείτε και στις ευρωεκλογές. Θα πάρετε ακόμη μια φορά ένα μήνυμα ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει πολύ χρόνο μπροστά της, έχει πολύ έργο κι ότι με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα το ολοκληρώσει. 

Επιστροφή