24 Απριλίου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 1417/235 ΤΟΥ ν. 4015/2011 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

 ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 1417/235 ΤΟΥ ν. 4015/2011

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥΣ

 

Αυτή η Κυβέρνηση δεν φοβάται.

Αυτή η Κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται,

γι’ αυτό και μένει όρθια στα δύσκολα.

 

Για πρώτη φορά, τραπεζίτες, κλινικάρχες Υπουργοί και γενικά άνθρωποι του  «συστήματος» είναι στη φυλακή.

Γι΄ αυτό, μην κατηγορείτε αυτήν την Κυβέρνηση

ότι δεν έχει βούληση να πατάξει τη διαφθορά.

 

Ορθώσαμε το ανάστημά μας, και κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια, στο ευρώ, και τον Έλληνα με την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο.

Εσείς δεν ξέρω πού θέλετε να τον οδηγήσετε τον Έλληνα

και την Ελληνίδα. Σε ποια Ευρώπη;

Εμείς θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥΣ:

Γιατί σ’ αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να δώσουμε πάλι ενισχύσεις σε συνεταιριστικές οργανώσεις;

Όταν υπάρχει σε εξέλιξη ένας έλεγχος, και πριν να έχουμε τα αποτελέσματα του, δεν μπορούμε και πάλι να ενισχύουμε τους ίδιους ανθρώπους για τους οποίους κάνουμε ελέγχους.

 

……να χαμηλώσουμε τους τόνους σε ό,τι αφορά τη Θράκη. Δεν θα γίνει η Θράκη το κύριο σύνθημα σε αυτές τις εκλογές. Η Θράκη κατοικείται από Έλληνες πολίτες, η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι μέλημα αυτής της Κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας.

 

            Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 29-4-14, με θέμα «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις».

 

Παραθέτουμε την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ,

την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διέυθυνση:

 

https://www.youtube.com/watch?v=7TiD1qT1FtA

 

 

 

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ακούγοντας τον τελευταίο ομιλητή, τον αγαπητό κ. Γιοβανόπουλο, οφείλω να ομολογήσω ότι σε πολλά συμφωνώ μαζί του. Μίλησε από καρδιάς και θέλω να ρωτήσω και εγώ το εξής: Γιατί σ’ αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να δώσουμε πάλι ενισχύσεις σε συνεταιριστικές οργανώσεις; Γιατί να μη συζητήσουμε αυτό το θέμα καλόπιστα σε ένα ειδικό νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου, να δούμε εάν χρειάζεται να δώσουμε, σε ποιες και τι ποσά;

Υπάρχει εν εξελίξει ένας έλεγχος. Αυτός ο έλεγχος έβγαλε κάποια αποτελέσματα ή πιθανολογείται ότι έβγαλε κάποια αποτελέσματα. Εμείς δεν τα ξέρουμε. Πιστεύω ότι η Βουλή πρώτα πρέπει να μάθει τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου και μετά να προχωρήσουμε σε ενίσχυση των ίδιων οργανώσεων, οι οποίες στην ουσία είναι κατηγορούμενες.

Κακώς δεν δόθηκε το πόρισμα στη δημοσιότητα, για να απαλλαγούν οι άνθρωποι από την υποψία. Κανείς δεν τους αποδίδει μομφή, αλλά όταν υπάρχει ένας έλεγχος, όσο διαρκεί ο έλεγχος και πριν να έχουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου, δεν μπορούμε και πάλι να ενισχύουμε τους ίδιους ανθρώπους για τους οποίους κάνουμε ελέγχους. Δεν στέκει σε καμία λογική και ηθική.

Βεβαίως, διαφωνώ στα υπόλοιπα που είπε ο κύριος συνάδελφος και οι προλαλήσαντες, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ γίνεται ένα πάρτι με τα πιστωτικά ιδρύματα, ότι δεν υπάρχει έλεγχος. Μα, για πρώτη φορά, κύριοι συνάδελφοι, τραπεζίτες είναι στη φυλακή. Για πρώτη φορά κλινικάρχες είναι στη φυλακή. Για πρώτη φορά Υπουργοί είναι στη φυλακή. Πότε ξανάγινε αυτό;

Κατηγορείτε αυτήν την Κυβέρνηση ότι δεν έχει βούληση να πατάξει τη διαφθορά; Γιατί, υπήρχε στο παρελθόν καμία άλλη κυβέρνηση που τόλμησε να τα βάλει με όλους αυτούς τους μεγάλους του συστήματος; Αυτή η Κυβέρνηση δεν φοβάται. Αυτή η Κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται, γι’ αυτό και μένει όρθια στα δύσκολα.

Ο καθένας μπορεί να λέει κατηγορίες αστήριχτες, αλλά εμείς θέλουμε αποδείξεις, εδώ, σε αυτή την Αίθουσα, για να συνταχθούμε κι εμείς μαζί σας, όχι όμως λάσπη κατά πάντων στον ανεμιστήρα κι όποιους πάρει η μπόρα. Είναι δύο παρατάξεις που όρθωσαν το ανάστημά τους, κράτησαν την Ελλάδα όρθια, κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ, κράτησαν τον Έλληνα με την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο.

Εσείς δεν ξέρω πού θέλετε να τον οδηγήσετε αυτό τον Έλληνα κι αυτή την Ελληνίδα. Σε ποια Ευρώπη; Εμείς θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, αλλά μέσα στην Ευρώπη παλεύουμε. Αν θέλετε κι εσείς μία Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, στηρίξτε αυτή την Κυβέρνηση. Ούτε μία φορά δεν βρήκατε κάτι να στηρίξετε; Τόσα νομοσχέδια φέραμε, τόσες συζητήσεις κάναμε, μία φορά δεν είπατε «Υπουργέ, σωστή αυτή η διάταξη, κινείται στη σωστή κατεύθυνση». Εφόσον δεν πράξετε αυτό, δεν πείθετε ότι κινείστε εξ αγαθών ελατηρίων και κριτηρίων.

Αφήστε να έχουμε κι εμείς ότι κάνετε δεύτερες σκέψεις και υστερόβουλα λέτε ό,τι λέτε απλώς για να δημιουργείτε εντυπώσεις. Αλλά με εντυπώσεις δεν γίνεται πολιτική. Η πολιτική είναι η πράξη του εφικτού αφενός, και αφετέρου είναι η μάχιμη προσφορά στην κοινωνία. Κι εμείς θα κριθούμε από αυτά τα οποία προσφέραμε μέχρι σήμερα στον πολίτη. Εμείς τον κοιτάμε στα μάτια. Λέτε πολλοί ότι δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στις λαϊκές. Κάνετε λάθος, και στις λαϊκές κυκλοφορούμε, και στις γειτονιές κυκλοφορούμε, γιατί από αυτές προερχόμαστε, αυτοί μας στηρίζουν κι αυτοί εξακολουθούν να μας στηρίζουν.

Όσοι επομένως δείχνετε αυτή την παράταξη κάνετε μεγάλο λάθος, γιατί αυτή η παράταξη κράτησε όρθια την Ελλάδα, μένει όρθια και θα είναι και πρώτη στις Ευρωεκλογές. Θα το δείτε, θα βλέπετε την πλάτη μας πάλι και θα είναι ένα δυστύχημα για εσάς, στα τόσα δυστυχήματα στη μέχρι τώρα πορεία σας σε αυτή την κοινοβουλευτική θητεία.

Επί του νομοσχεδίου, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πάρα πολλές θετικές διατάξεις. Θέλω όμως να μείνω σε δύο τροπολογίες, τις οποίες παρακαλώ πολύ να τις ξαναδείτε. Η μία είναι αυτή που είπαμε για τους συνεταιρισμούς, καλό είναι να την αποσύρετε. Δεν έχει σημασία ποιοι προτείνουν την τροπολογία, ένας Υπουργός τη δέχεται, και το ήθος το δικό σας δεν πρέπει να επιτρέψει αυτές οι τροπολογίες να εισαχθούν πριν τις συζητήσουμε γενναία και με καθαρή καρδιά στις αρμόδιες Επιτροπές και αν το συμφωνήσουμε να το προχωρήσουμε.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι απελευθερώνουμε τις εμφανίσεις των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών στα μέσα ενημέρωσης. Αυτήν τη σκοπιμότητα δεν την κατάλαβα. Καλοπροαίρετο ερώτημα: Υπήρχε αίτημα από τα συνδικαλιστικά όργανα, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, για να τροποποιηθεί ο νόμος σε αυτό το σημείο; Δεν πήραμε απάντηση. Αν υπήρχε τέτοιο αίτημα, θα πρέπει να το ξέρουμε. Αν δεν υπάρχει, καλό είναι να αποσυρθεί η τροπολογία. Δεν έχει νόημα να βάζουμε σε πλειοδοσία τους υποψηφίους να πληρώνουν περισσότερα για να εμφανίζονται στα Μέσα.

Εγώ δεν θέλω να πιστέψω ότι την επέβαλαν οι καναλάρχες, όπως είπαν κάποιοι συνάδελφοι. Εγώ πιστεύω καλοπροαίρετα τη φέρνει το αρμόδιο Υπουργείο και λέει να δώσουμε μια ευκαιρία παραπάνω, επειδή είναι μεγάλες οι εκτάσεις πλέον των καλλικρατικών δήμων και των περιφερειών και τα Μέσα είναι πολλά, να έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να βγουν περισσότερες φορές. Αλλά ο τρόπος που έρχεται δεν μας πείθει. Είχαμε νομοσχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών και τα συζητούσαμε εδώ. Γιατί δεν πέρασαν αυτές οι τροπολογίες στα σχετικά νομοσχέδια του αρμόδιου Υπουργείου, στα συναφή νομοσχέδια του αρμόδιου Υπουργείου, κι έρχονται σε αυτό το νομοσχέδιο; Είναι μια απορία, την οποία περιμένω μέχρι τελευταία στιγμή να διευκρινιστεί.

Όσον αφορά αυτά που ακούστηκαν για τη Θράκη καλό είναι να μειώσουμε τους τόνους, να χαμηλώσουμε τους τόνους σε ό,τι αφορά τη Θράκη. Δεν θα γίνει η Θράκη το κύριο σύνθημα σε αυτές τις εκλογές. Η Θράκη κατοικείται από Έλληνες πολίτες, η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι μέλημα αυτής της Κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας, αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν υπάρχουν πατριώτες και προδότες. Όλοι όσοι είναι στην Ελλάδα, είναι Έλληνες πολίτες, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα και τα κόμματα που είναι θεσμός της δημοκρατίας και εκπροσωπούν τους πολίτες και την κοινωνία έχουν υποχρέωση να συμπεριφέρονται ισότιμα σε όλους τους πολίτες, είτε είναι χριστιανοί ορθόδοξοι είτε είναι μουσουλμάνοι, αρκεί να τηρούν όλοι το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους.

Και σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τις ενστάσεις των συναδέλφων. Δεν μπορεί να γίνονται προεκλογικές συγκεντρώσεις με πανό στα τουρκικά. Επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους είναι η ελληνική γλώσσα και σε αυτή θα πρέπει να γίνονται και έχουν ευθύνη τα Κόμματα που περιλαμβάνουν υποψηφίους στους συνδυασμούς τους που δεν σέβονται και δεν τηρούν αυτή τη βασική υποχρέωση προς την οργανωμένη ελληνική πολιτεία που τους παρέχει τα πάντα.

Είναι πολύ θετική, κύριε Υπουργέ, η διάταξη που φέρνετε για τους εργαζομένους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ με τις συμβάσεις. Ήταν μία δέσμευση που την είχατε υποσχεθεί και την πραγματοποιείτε. Αυτοί οι άνθρωποι προσέφεραν τόσα χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και καλό είναι τώρα να μην αισθάνονται ότι τους πετάμε σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Και πιστεύω ότι αυτή τη διάταξη θα την ψηφίσουν όλες οι πτέρυγες σαν μία επιβράβευση για τις προσπάθειες που κατέβαλαν αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια.

Επιστροφή