21 Δεκεμβρίου, 2024

Κοινοβουλευτική Δράση

Επιστροφή
 
+ + -
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ 14 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

                             ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ

ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ 14 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Το καλάθι της νοικοκυράς

ήταν πάντοτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Οικογένειας.

Τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ και άλλες αγορές, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και απλησίαστα για τα εξουθενωμένα βαλάντια πολλών συμπολιτών μας.

Πολλά από τα προϊόντα ξένων εταιρειών, προϊόντα της ίδιας εταιρείας, πωλούνται σε διπλάσια τιμή στην Ελλάδα, σε σχέση με την τιμή πώλησης στην γειτονική μας Βουλγαρία (μέλος της ΕΕ).»



Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ και οι συνερωτώντες Βουλευτές, ζητούν από τον Υπουργό:

Α) να έρθει στη Βουλή και να ψηφισθεί το Νομοσχέδιο των «καθαρών τιμών», ώστε να μειωθούν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά, το παράδειγμα με το γάλα που αποδεικνύει, ότι το πρόβλημα δεν ήταν στις λίγες μέρες ζωής του γάλακτος (το Υπουργείο έλεγε ότι θα πέσει η τιμή αυξάνοντας τον χρόνο ζωής του γάλακτος, πράγμα που δεν έγινε αλλά αντίθετα αυξήθηκε η τιμή του), αλλά στην ανάγκη να εφαρμοσθεί διαφορετική πολιτική και οι εκπτώσεις κλπ, να μην «μπαίνουν στις τσέπες», αλλά να περνούν στην τιμή του προϊόντος.

Β) να λυθεί, με νομοθετική ρύθμιση, το πρόβλημα των «τριγωνικών συναλλαγών», οι οποίες μη ελεγχόμενες, επιφέρουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Επισημαίνουν, επίσης, πως αν το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί, θα πωλούνται στη Χώρα μας προϊόντα ξένων εταιρειών ή και δικών μας, σε διπλάσια τιμή από την τιμή πώλησης των ίδιων προϊόντων στις γειτονικές χώρες, Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία.


Παραθέτουμε την απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ






ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Αθήνα, 28/07/2014

Αριθ. Πρωτ.: Β13-30


ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Ερώτηση των 15 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετ.: Ερώτηση 781/4-7-2014.


Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι ανωτέρω κ.κ. Βουλευτές, με θέμα: «Νομοθετικές παρεμβάσεις για την μείωση των τιμών των προϊόντων» και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γ.Γ. Εμπορίου - Γ.Γ. Καταναλωτή, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα.

Αναφορικά με το ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο έλεγχός τους εστιάζει στις περιπτώσεις εκείνες, που σε μέρος ή ακόμα και στο σύνολο των χρεώσεων και των πιστώσεων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων (μητρική με θυγατρική ή θυγατρικές μεταξύ τους), δεν τηρείται η αρχή των ίσων αποστάσεων (δηλ. η εφαρμογή ταυτόσημων όρων ή ομοίων με εκείνους που εφαρμόζονται για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων), με απώτερο στόχο την απόκρυψη φορολογητέας ύλης από της ελληνικές φορολογικές Αρχές και τη φορολόγηση αυτής σε χώρες με ευνοϊκότερους συντελεστές.
Η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δυνάμει του ν.3728/2008 ήταν η πρώτη και η μόνη αρχή που προχώρησε στον έλεγχο φακέλων τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών και έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας στις εταιρίες Philips ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ και Kraft Foods ΕΛΛΑΣ ΑΕ συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ (930.472 € και 1.277.303 € αντιστοίχως).

Κατόπιν της ψήφισης του νόμου 4110/2013 (ΦΕΚ 17/Α/23-1-2013) οι αρμοδιότητες ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών μεταβιβάσθηκαν εξολοκλήρου στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο έλεγχος της τεκμηρίωσης
της ενδοομιλικής τιμολόγησης, αφορά στην ανάλυση της λειτουργίας και της ανάληψης
κίνδυνου από την πλευρά ενός ομίλου, καθώς και τη μελέτη ενός συνόλου οικονομικών
συμπεριφορών από οικονομικής και φορολογικής απόψεως και δεν περιορίζεται στην
καταγραφή και σύγκριση τιμών αγοράς. Επομένως, η κάθε προσπάθεια συσχετισμού των
ενδοομιλικών συναλλαγών με τη διαμόρφωση των τελικών τιμών λιανικής καταναλωτικών
προ ιόντων δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το επίπεδο των τιμών το οποίο εξαρτάται από την ένταση του ανταγωνισμού σε κάθε σχετική αγορά.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ

Επιστροφή