22 Δεκεμβρίου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
Ο ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ - ΖΗΤΗΣΕ, ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ.
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

 

 

                                      Ο ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

- ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ -

ΖΗΤΗΣΕ, ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,

ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ

ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ.


ΔΕΣΜΕΥΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΩΘΗΚΕ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ,

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ.


Οι ένστολοι προσφέρουν σημαντικά στον Ελληνικό λαό, πρέπει να αμείβονται με ειδικό, ξεχωριστό μισθολόγιο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, και αυτό το απαιτεί και ο Ελληνικός λαός, γιατί καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προσφέρουν εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες,

τόνισε ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ


Απαντώντας ο κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, δεσμευόμενος για την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, δήλωσε τα εξής:

Την ίδια συνέπεια στις δεσμεύσεις αλλά και συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους δικαστικούς, επιδεικνύει η Κυβέρνηση και στην περίπτωση των ενστόλων. Έπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τους αφορά.

Η Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά προς ενστόλους και ό,τι άλλο έπεται των αποφάσεων σε εκτέλεση της σχετικής δικαστικής απόφασης, εξετάζει τρόπους κάλυψης με διαφορετικούς τρόπους του δημοσιονομικού κενού που αναπόφευκτα δημιουργείται.


Τα παραπάνω έλαβαν χώρα, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 26-6-14, με θέμα: «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας - Δημόσιο Λογιστικό», του Υπουργείου Οικονομικών.


Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ,

την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=9V0T0X2lfKY


Προφανώς, επί του το νομοσχεδίου τοποθετούμαι θετικά. Περιέχει πάρα πολύ σημαντικές διατάξεις για τη δημοσιονομική διαχείριση και εποπτεία των οικονομικών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Έτσι πρέπει να κάνουν όλα τα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους, να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και –αν είναι δυνατόν- να αφήνουν και κάτι στην άκρη ως περίσσευμα. Όπως κάνει ένα νοικοκυριό και λέγεται νοικοκυριό, έτσι πρέπει να κάνει και μια οικονομία, αν θέλει να προοδεύσει και να μη δημιουργεί συνέχεια ελλείμματα και δανεικά. Επομένως, συμφωνούμε και με τις διατάξεις του και με την ουσία του νομοσχεδίου.

Θέλω να κάνω μια τοποθέτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, επί της τροπολογίας που εισηγείται το Υπουργείο Οικονομικών για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των δικαστικών λειτουργών, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεν είμαι αντίθετος και δεν είμαστε αντίθετοι κανένας –πιστεύω- σε αυτήν την Αίθουσα στο να δοθούν αυτές οι αυξήσεις στους δικαστικούς, γιατί το λειτούργημά τους επιβάλλει ειδική αμοιβή. Αυτό εξ άλλου αναγνωρίζει και το Σύνταγμα και η ελληνική πολιτεία διαχρονικά και αυτό ερμήνευσαν τα δικαστήρια.

Η ένστασή μου και η ένσταση πολλών συναδέλφων σε αυτή την Αίθουσα είναι ότι δεν είχαμε μέχρι τώρα αντίστοιχη ρύθμιση και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για το οποίο έχει υπάρξει αμετάκλητη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Βέβαια, δεν είναι ακριβώς ίδιες οι περιπτώσεις: για μεν τους δικαστικούς, είχαμε από τον προηγούμενο χρόνο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για δε τους ενστόλους, μόλις τώρα έχει καθαρογραφθεί και πήγε στο Γενικό Λογιστήριο για να κοστολογηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι μια κατηγορία που προσφέρει σημαντικά στον ελληνικό λαό, πρέπει να αμείβεται με ειδικό, ξεχωριστό μισθολόγιο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, και αυτό το απαιτεί και ο ελληνικός λαός, γιατί καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προσφέρουν εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες.

Θέλουμε, κύριε Υπουργέ, να είμαστε ξεκάθαροι. Θέλουμε την εφαρμογή όλων των δικαστικών αποφάσεων, όταν αυτές καθίστανται αμετάκλητες από την ελληνική διοίκηση, όπως επιβάλλεται από τη νομιμότητα. Άρα, επ’ αυτού συμφωνούμε όλοι.

Η μόνη απόφαση που ξέρουμε τώρα ότι έχει καταστεί αμετάκλητη είναι η απόφαση για τους ενστόλους. Προφανώς, θα ακολουθήσουν και οι άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, που αν κρίνουν τα δικαστήρια ότι πρέπει να δικαιωθούν, τότε θα το δούμε. Τώρα, όμως, έχουμε συγκεκριμένα μία απόφαση. Θέλουμε αναλογική εφαρμογή και για τους ενστόλους με ό,τι ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Ζητούμε, κύριε Υπουργέ, να δεσμευτείτε για την υλοποίηση ανάλογης δέσμευσης, ανάλογης νομοθετικής πρωτοβουλίας, αν χρειάζεται. Γιατί κατά πολλούς συνταγματολόγους δεν χρειάζεται, δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές. Άρα, στην ολότητά τους πρέπει η διοίκηση να τις επαναφέρει στο προ περικοπών καθεστώς, ενώ η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προφανώς θέλει νομοθετική ρύθμιση, γιατί δεν είναι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση εάν κρίνουν οι δικοί σας νομικοί σύμβουλοι ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, να δεσμευτείτε ότι αυτή θα έρθει. Εάν δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και απλή εφαρμογή της νομιμότητας, τότε να πάμε στο καθεστώς που ίσχυε προ των περικοπών.

Και επ’ αυτού περιμένουμε όλοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι έχουμε υπογράψει σχετική δήλωση.

Επιστροφή