21 Δεκεμβρίου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ προς ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πρέπει να δημιουργούμε συνομωσιολογίες και να σπιλώνουμε ολόκληρες παρατάξεις με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως έγινε με το περιβόητο σκάνδαλο Βατοπεδίου»
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

 

 

 ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ προς ΣΥΡΙΖΑ:

 

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε συνομωσιολογίες

και να σπιλώνουμε ολόκληρες παρατάξεις με κατασκευασμένες κατηγορίες,

όπως έγινε με το περιβόητο σκάνδαλο Βατοπεδίου»

 

«Σχετικά με την τροπολογία για τις  μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

ψηφίζετε ή δεν ψηφίζετε.«Ολίγον έγκυος» δεν υπάρχει.

Υπηρετούμε όλοι τους πολίτες, λογοδοτούμε όλοι στους πολίτες,

κρινόμαστε από τους πολίτες, αλλά κρινόμαστε και

από το θέαμα που προσφέρουμε ως Ελληνικό Κοινοβούλιο»

 

«Όλοι λέμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή.

Όμως, όταν πάμε να πιάσουμε τους φοροφυγάδες,

λέμε «μη θίξεις τον έναν, μη θίξεις τον άλλον».

Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όλοι κατά το μερίδιο που τους αναλογεί,

έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε στο ξέφωτο

που είναι σίγουρο ότι θα το πετύχουμε με αυτήν την Κυβέρνηση»

 

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 28-11-13 με θέμα: «Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου: «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης  ».

 

Παραθέτουμε την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

 

http://youtu.be/mlvKhu9A3lQ

 

 


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι υπήρχε σκάνδαλο Βατοπεδίου με το οποίο έπρεπε να πέσει μια κυβέρνηση; Δεν έφτασαν οι συκοφαντίες μιας ολόκληρης παράταξης και μιας κυβέρνησης για ανύπαρκτο σκάνδαλο; Έρχεστε τώρα μετά από τόσα χρόνια και λέτε πάλι ότι ήταν σκάνδαλο το «Βατοπέδι» και ότι έμειναν ατιμώρητοι αυτοί οι οποίοι το δημιούργησαν;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μη δηλητηριάζουμε συνέχεια την κοινή γνώμη και το λαό για το ότι πάντα υπάρχουν σκάνδαλα. Επίσης, δεν θα πρέπει να εφευρίσκουμε κάποια σκάνδαλα απλώς για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Αν υπάρχουν σκάνδαλα, η δικαιοσύνη θα πρέπει να τα ερευνήσει και ο καθένας να πάρει το δρόμο του και να υποστεί τις κυρώσεις του νόμου. Δεν θα πρέπει, όμως, να δημιουργούμε συνέχεια συνομωσιολογίες και να σπιλώνουμε ολόκληρες παρατάξεις με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως ήταν το περιβόητο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Είδατε τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως και αποκαθιστούν εν μέρει την πραγματικότητα για εκείνη την εποχή. Ωστόσο, μία παράταξη τραυματίστηκε από αυτό το σκάνδαλο.

 Τότε, τα Μέσα τα οποία σήμερα κατηγορείτε ήταν όλα εναντίον αυτής της παράταξης και εναντίον του τότε Πρωθυπουργού. Και έρχεστε τώρα και υποστηρίζετε, και πάλι, μετά από τέσσερα χρόνια,  ότι υπήρχε σκάνδαλο και κουκουλώθηκε;

Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω, είναι για τη χθεσινή εικόνα που έδωσε η Βουλή και όχι μόνο. Ειλικρινά σας λέω ότι δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος όταν παίρνω μέρος σε τέτοιες συνεδριάσεις. Δεν είναι το παράδειγμα το οποίο πρέπει να δίνει στον κόσμο αυτό το Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές θα πούμε την υπερβολή, θα κάνουμε την αντιπολίτευση, δεν μπορεί όλα, όμως, να θυσιάζονται στο βωμό της τηλεθέασης ή της δημιουργίας εντυπώσεων.

Σήμερα, απολογούμαστε σε πολλούς πολίτες: «Μα, τι εικόνα ήταν αυτή εχθές;» Γιατί, όλοι φταίμε για τη χθεσινή εικόνα; Δεν φταίμε όλοι. Εάν έχουν εσωκομματικά προβλήματα κάποιες παρατάξεις και ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν μπορεί να τα λύνει δημιουργώντας ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Καταλαβαίνουμε τις διαφορετικές απόψεις που πρέπει να επικρατούν μέσα στα κόμματα, μέσα στη Βουλή, μέσα στις παρατάξεις, αλλά δεν μπορεί να είναι «Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ». Αποφασίστε, καθορίστε μία γραμμή και κάντε την αντιπολίτευσή σας. Αλλά, ό,τι έρχεται στη Βουλή δεν μπορεί να είναι εκ προοιμίου αντίθετο με αυτό το οποίο εσείς πρεσβεύετε. Δεν βρήκατε ούτε μία διάταξη να ψηφίσετε και να πείτε ένα «ναι»; Δεν συμφωνείτε σε κανένα από αυτά τα οποία φέραμε; Και εκεί που συμφωνείτε βρίσκετε υποσημειώσεις, υπότιτλους «ναι μεν, αλλά»;

Τα 4/5 ξέρετε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν, γιατί είχε συμφωνηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων και ότι η τροπολογία θα έρθει ως έχει. Ή ψηφίζετε ή δεν ψηφίζετε. «Ολίγον έγκυος» δεν υπάρχει. Αλλά σε κάθε περίπτωση καταγράφηκε η διαφωνία σας. Απόλυτα θεμιτό, καταγράφηκε.

Η άποψη μου είναι ότι είναι σεβαστή η γνώμη των συναδέλφων, καταγράφηκε η διαφορετική τους άποψη επί των άρθρων 1, 2, 3, 4 και καταγράφηκε και επί του άρθρου 5, αλλά ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Ή ψηφίζουμε και λέμε «ναι» στην τροπολογία στο σύνολό της ή λέμε «όχι». Δεν μπορούμε να λέμε « στα 4/5 όχι και ένα ναι».

Αλλά και αν έχουμε αυτή τη διαφωνία πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοια ένταση; Πρέπει να δημιουργούμε αυτή την εικόνα ότι εδώ πέρα «σκοτωνόμαστε» για τα αυτονόητα; Υπηρετούμε όλοι τους πολίτες, λογοδοτούμε όλοι στους πολίτες, κρινόμαστε από τους πολίτες, αλλά κρινόμαστε και από το θέαμα που προσφέρουμε ως Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μας παρακολουθούν από τους δέκτες της τηλεόρασης, μας παρακολουθούν σχολεία που έρχονται εδώ. Θα έπρεπε να είναι το πρότυπο η λειτουργία αυτής της Βουλής.

Στα Νομαρχιακά Συμβούλια λειτουργούσαμε πολύ πιο υπεύθυνα, ακόμη και όταν είχαμε τη διαφωνία μας, και είχαμε έντονες κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αλλά αυτές τις αντιπαραθέσεις μπορούμε να τις εκφράσουμε με ένα πιο κόσμιο τρόπο, όπως ταιριάζει εξάλλου σε πολίτες εκλεγμένους από πολίτες.

Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω, κύριε Πρόεδρε, επειδή συμμετέχετε στη Διάσκεψη των Προέδρων και εσείς, είναι ότι θα πρέπει να δίνετε λόγο περισσότερο στους Βουλευτές. Εδώ πέρα σε περιόδους που υπάρχει μεγάλη παρουσία συναδέλφων και μέσων ενημέρωσης, παρακολουθούμε σόου κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, αυτών που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το λόγο και οι άλλοι Βουλευτές είναι σιωπηροί. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να μιλάει και ο απλός Βουλευτής, γιατί εκφράζει ψηφοφόρους, μεταφέρει την αγωνία της ελληνικής περιφέρειας ή των αστικών κέντρων και πρέπει να ακουστεί. Δεν πρέπει να θεωρούνται παρακατιανοί κάποιοι Βουλευτές και κάποιοι να θεωρούνται προνομιούχοι βάσει του Κανονισμού.

Συμφωνώ με την τροπολογία που έφερε το Υπουργείο Παιδείας, κύριε Υπουργέ, γιατί λύνει άμεσα θέματα και επείγοντα. Επί της διαδικασίας μπορεί να έχει κανείς τις ενστάσεις του -αυτό είπαμε ότι θα το λύσει η Διάσκεψη των Προέδρων- αλλά επί της ουσίας κανείς δεν διαφωνεί. Δεν έχει προνομιακό καθεστώς μεταχείρισης η Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε η Εκκλησία της Κρήτης. Ξέρουμε γιατί γίνεται αυτό. Διότι έχουν το δικό τους δίκαιο, το οποίο ισχύει επί χιλιάδες χρόνια και δεν μπορούμε να το καταργήσουμε εμείς με μία νομοθετική πράξη.

            Εμείς σεβόμαστε το αυτοκέφαλο των Εκκλησιών και το αυτοδιοίκητο, αλλά υπάρχει ο έλεγχος.

Επί της τροπολογίας που αφορά τη δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης Σαββατοκύριακα, αργίες, Αύγουστο, καταλαβαίνετε ότι είχαμε πολίτες δύο ταχυτήτων. Δηλαδή, αυτούς που δούλευαν σαββατοκύριακο ή εξαιρέσιμες αλλά ποτέ δεν τους ήλεγχαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες.

 Αυτό έπρεπε να τελειώσει και καλώς φέρατε αυτή τη διάταξη, κύριε Υπουργέ, γιατί όλοι λέμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Όμως, όταν πάμε να πιάσουμε τους φοροφυγάδες, όλοι λέμε «μη θίξεις τον έναν, μη θίξεις τον άλλον». Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όλοι κατά το μερίδιο που τους αναλογεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε στο ξέφωτο που είναι σίγουρο ότι θα το πετύχουμε με αυτήν την Κυβέρνηση.

Επιστροφή