20 Απριλίου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
Είναι επικίνδυνο, να ακούγεται πως στην αίθουσα της Ολομέλειας υπάρχουν προδότες και υπερπατριώτες. Θέλω να πιστεύω πως όλοι αγαπάμε την πατρίδα και γι’ αυτή παλεύουμε.
Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

 

 

                                         ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ


Είναι επικίνδυνο, να ακούγεται πως στην αίθουσα της Ολομέλειας

υπάρχουν προδότες και υπερπατριώτες.

Θέλω να πιστεύω πως όλοι αγαπάμε την πατρίδα και γι’ αυτή παλεύουμε.

Όσοι λένε το αντίθετο, να ψάξουν άλλους τρόπους

να πείσουν τους Έλληνες πολίτες να τους εμπιστευθούν.


Πρέπει να θίξουμε το χωροταξικό του Καλλικράτη.

Η Βουλή των Ελλήνων, δεν μπορεί να έχει ταμπού.

Δεν είναι σωστό τα Τρίκαλα να χωρίζονται σε 4 Δήμους, και η Καρδίτσα με μικρότερη έκταση και το ίδιο γεωγραφικό ανάγλυφο, σε 6.

Πώς ένας δήμος θα μπορέσει να συντηρήσει το οδικό του δίκτυο,

όταν του υπολογίζουμε τα έσοδα με τα ίδια περίπου κριτήρια που τα υπολογίζουμε για ένα δήμο της Αττικής;

Γιατί εγώ που ψηφίζω στα Τρίκαλα και έβγαλα άδεια κυκλοφορίας στην Αθήνα να μη δίνω τίποτα στα Τρίκαλα, αλλά να έχω την απαίτηση να μου κάνει το δρόμο για να πάω στο χωριό – έστω για δέκα μέρες το χρόνο - να συντηρεί το υδραγωγείο, να έχω την παιδική χαρά για το παιδί μου, να έχω την πλατεία κλπ και ο δήμος να μην εισπράττει τίποτα

και να τα παίρνουν οι μάγκες και οι έξυπνοι της Αθήνας!


Τη στιγμή που η Επαρχία στενάζει

δεν είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττική να δίνει χρήματα σε ΠΑΕ.


Επιτέλους αναγνωρίζεται στους Κυπρίους αγωνιστές ότι είναι θύματα πολέμου. Μέχρι τώρα αναγνωρίζονταν όλοι οι άλλοι, που δεν είχαν πάει ποτέ στο πόλεμο,

δεν είχαν ακούσει σφαίρα να βουίζει,

και εκείνοι που πολέμησαν, δεν τους αναγνώριζαν αυτό το δικαίωμα.


Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 7-4-14, με θέμα «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» .


Παραθέτουμε την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ,

την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διέυθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=ATeiW7D1H1k



Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα αρχίσω με έναν σχολιασμό των τελευταίων γεγονότων. Θα απευθύνω και εγώ μία έκκληση να πέσουν οι τόνοι όσο γίνεται περισσότερο, αφού ξεκινήσω με μία διαπίστωση και μία βασική αρχή, ότι ουδείς σε αυτή την Αίθουσα είναι προδότης και ουδείς είναι υπερπατριώτης. Όλοι αγαπάμε την πατρίδα και γι’ αυτή παλεύουμε, για το καλύτερό της.

Κάποιοι που παρουσιάζονται σαν «υπερπατριώτες» και κατηγορούν τους άλλους ως προδότες, προσφέρουν αρνητική υπηρεσία στην πατρίδα, γιατί πατριώτης ήταν και ο Ιωαννίδης κατά κάποιους, αλλά είδαμε πού οδήγησε με τον «υπερπατριωτισμό». Πατριώτες ήταν και αυτοί που ήθελαν να πάνε στην Κόκκινη Μηλιά και είδαμε πού οδήγησαν με το ξερίζωμα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας με τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορία στη γη της Ιωνίας.

Επομένως, ας αφήσουμε τις μεγάλες κορώνες και ας αναζητήσουμε άλλους τρόπους να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας να μας εμπιστευθούν. Κυρίως, όμως, ας επιδοθούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και μία εποικοδομητική σύνθεση των απόψεών μας για το καλό του τόπου.

Κύριε Υπουργέ, αυτά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν θετική προοπτική και κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Αυτό το οποίο εγώ καταλογίζω όχι σε σας, αλλά στο Υπουργείο του οποίου ηγείσθε, είναι ότι άργησε να διαπιστώσει τα προβλήματα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ήταν ένα νομοθέτημα. Ήταν μία γενναία τομή. Κάποιοι την υποστήριξαν και κάποιοι όχι. Εγώ που ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, την υποστήριξα μερικώς, γιατί πίστευα ότι για να επιτύχει μία διοικητική μεταρρύθμιση, πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία στη διάθεσή της και κυρίως το χρήμα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε.

Επομένως, κάναμε μία μεταρρύθμιση, την ονομάσαμε «αυτοδιοικητική», δεν μεταβιβάσαμε τις αρμοδιότητες που έπρεπε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και της μειώσαμε τους πόρους. Πώς περιμένουμε να επιτύχει; Για να δούμε αν πετυχαίνει ή όχι ένας θεσμός, πρέπει να δοκιμαστεί στο χρόνο, με την προϋπόθεση ότι θα έχει τα απαραίτητα εργαλεία να πετύχει το έργο του.

Γι’ αυτό λέω ότι αν είχαμε κάνει την υποεπιτροπή, την οποία συστήσατε πολύ εύστοχα για να ασχοληθεί με τα προβλήματα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και είχαμε τα πορίσματά της ενάμισι ή δύο χρόνια πριν και είχαμε τελειώσει, θα μπορούσαμε τώρα να προβούμε σε πιο ριζικές τομές στο σύστημα της αυτοδιοίκησης της χώρας που είναι πραγματικά ένα από τα βάθρα της κοινωνίας μας, ένα από τα βάθρα του δημοκρατικού πολιτεύματος και την οποία ακόμα ο πολίτης περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του, γιατί είναι η κοντινότερη προς αυτόν Αρχή. Εκεί προστρέχει για να λύσει τα καθημερινά του προβλήματα. Επομένως, μπορούσαμε και μπορούμε στην πορεία να δούμε κάποιες δυσλειτουργίες.

Ξέρετε ότι έχω αντίρρηση για το χωροταξικό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Στο Νομό Τρικάλων –το έχω πει πολλές φορές και το ξαναλέω- δημιουργήθηκαν τέσσερις δήμοι και στην Καρδίτσα έξι. Τα Τρίκαλα είναι μεγαλύτερος νομός από την Καρδίτσα και έχει τα ίδια γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Ξέρετε γιατί έγιναν τέσσερις δήμοι; Δεν συμφωνούσαν οι Βουλευτές που εκπροσωπούσαν τότε το κυβερνών κόμμα. Ξεκίνησε, λοιπόν, ένας δήμος από τα όρια της πόλης των Τρικάλων –για όσους ξέρουν, από τη γέφυρα του Καραβόπορου που περνάμε για να πάμε προς την Πύλη- μέχρι τα όρια της Άρτας. Θέλεις τρεις ώρες για να πας. Πώς θα μπορέσει αυτός ο δήμος να είναι λειτουργικός;

Λέτε να μη θίξουμε το χωροταξικό. Γιατί να μην το θίξουμε; Είναι ταμπού; Να το θίξουμε. Μα, είμαστε εδώ, για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Αν κάτι εμφιλοχώρησε λάθος, πρέπει να το διορθώσουμε. Πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να πούμε ότι έγινε λάθος.

Όλες οι πτέρυγες θα είναι σύμφωνες, κύριε Υπουργέ, σ’ αυτήν την πρωτοβουλία σας, γιατί έγιναν αδικίες και εμείς δεν είπαμε πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε καλά. Κάποιοι άλλοι θα δουν τα λάθη μας μέσα στο χρόνο και θα τα διορθώσουμε. Όμως, πρέπει να το τολμήσουμε. Δεν μπορούν να αδικηθούν τέτοιες μεγάλες αυτοδιοικητικές ενότητες με ορεινότητα. Τέσσερα μέτρα χιόνι έχει η Γκρόπα. Για όποιον ξέρει, για να περάσει κανείς την Γκρόπα και να πάει στο Νομό Άρτας ή στα ορεινά της Πίνδου, είναι ήρωας. Πώς ένας δήμος θα μπορέσει να συντηρήσει αυτό το οδικό δίκτυο, όταν του υπολογίζουμε τα έσοδα με τα ίδια περίπου κριτήρια που τα υπολογίζουμε για ένα δήμο της Αττικής;

Θέλω να κάνω μία παρένθεση που αφορά στο μεγάλο έγκλημα που έγινε με την κατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων, για το οποίο η Νομαρχία Αττικής –Υπερνομαρχία τότε- έπαιρνε όσο όλες οι νομαρχίες της χώρας. Και όσον αφορά τον εκχιονισμό μεταξύ Γλυφάδας και Καλλιθέας, πού πήγαιναν αυτά τα χρήματα; Και έχουμε χρήματα για να κάνουμε δωρεές σε ομάδες! Έχουμε χρήματα να δίνουμε και στην ΑΕΚ! Να δώσουμε –λέει- και στον Παναθηναϊκό! Και άλλοι δήμοι στην περιφέρεια στενάζουν από την οικονομική κακουχία και στενότητα.

Κι εμείς δεν τολμάμε να θίξουμε αυτά τα πράγματα ότι όπου τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν εκεί πρέπει να πληρώνουν τέλη. Δηλαδή, εγώ που ψηφίζω στα Τρίκαλα και έβγαλα το αυτοκίνητο στην Αθήνα θα έπρεπε να μη δίνω τίποτα στα Τρίκαλα, αλλά να έχω την απαίτηση να μου κάνει το δρόμο για να πάω στο χωριό, να συντηρεί το υδραγωγείο, το σπίτι μου που θέλω να πάω για δέκα μέρες το χρόνο, να έχω την παιδική χαρά για το παιδί μου, να έχω την πλατεία και ο δήμος να μην εισπράττει τίποτα και να τα παίρνουν οι μάγκες και οι έξυπνοι της Αθήνας!

Είναι λάθος, κύριε Υπουργέ. Δεν τολμάμε να συγκρουστούμε, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συγκρουστούμε. Η ελληνική περιφέρεια δικαιούται και αυτήν τους πόρους αναλογικά.

Αυξήθηκαν με τον «Καλλικράτη» τα έσοδα ύδρευσης σε όλες τις πρώην κοινότητες, τις ορεινές. Το είπε ο κ. Τζαμτζής, το είπαν και άλλοι συνάδελφοι. Εκεί το νερό είναι άφθονο. Τα δίκτυα προϋπήρχαν. Για να καλύψουν, προφανώς, ελλείματα οι δήμοι ή για να εξισώσουν τα τέλη με την πόλη, με την έδρα, εξίσωσαν προς τα πάνω όλη την περιφέρεια.

Και κάποιος που έχει ένα σπίτι και πάει για δέκα μέρες το χρόνο και καταναλώνει τόσο νερό όσο καταναλώνει ο άλλος σε μία ημέρα, πληρώνει πανάκριβα για δύο παροχές που έχει.

Πρέπει να τα δούμε αυτά. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους δήμους να κάνουν ό,τι θέλουν, εφόσον οι πόροι αυτοί δεν είναι δικοί τους, αλλά του κράτους. Πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες. Και οι κανόνες αυτοί πρέπει να είναι αντικειμενικοί.

Είναι πολύ θετικό ότι φέρνετε, κύριε Υπουργέ, την αύξηση του αριθμού των Αντιπεριφερειαρχών. Πρόκειται για μείζον θέμα. Είναι τόσο απομακρυσμένες οι περιφερειακές ενότητες, που δεν αρκούσαν οι τρεις Αντιπεριφερειάρχες. Καλά κάνετε. Κι ας δώσετε την εξουσία να αποφασίσουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες αν θέλουν τρείς, τέσσερις, πέντε ή έξι Αντιπεριφερειάρχες.

Πολύ θετική είναι η ρύθμιση για τα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, θετική είναι η ρύθμιση που φέρατε για τα περίπτερα. Όμως, έχω τη γνώμη ότι θα πρέπει να ακολουθούμε ως προς τα χρονικά όρια, τα όρια των εμπορικών μισθώσεων. Εδώ είναι ένα προνόμιο που δίνει κατά κύριο λόγο το κράτος με την ευρύτερη έννοια του όρου. Δεν μπορεί να έχει περισσότερα δικαιώματα ένας που κάνει χρήση ενός δικαιώματος που του παραχωρεί το κράτος δωρεάν, από έναν που πληρώνει για ένα μίσθωμα, δημιουργεί την εμπορική του επιχείρηση και μετά του λέμε, «Όχι, δεν σε προστατεύω εφεξής, φύγε». Πρέπει να το δούμε κάποια στιγμή. Πρέπει να εναρμονίσουμε το χρόνο των εμπορικών μισθώσεων, γιατί κάποια περίπτερα έχουν μεταβληθεί σε μίνι μάρκετ και έχουν χάσει την ουσία που τους παραχωρήθηκε αυτό το δικαίωμα. Όταν τα κάνουμε μίνι μάρκετ, τα κάνουμε με εμπορικές μισθώσεις.

Επίσης, είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται για πρώτη φορά στους Κυπρίους αγωνιστές ότι είναι θύματα πολέμου. Δηλαδή, αναγνωρίζονταν όλοι οι άλλοι που δεν είχαν πάει ποτέ στο πόλεμο, δεν είχαν ακούσει σφαίρα να βουίζει, και εκείνοι που πολέμησαν δεν τους αναγνώριζαν αυτό το δικαίωμα.

Συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ, που αυτό το δικαίωμα το θεσμοθετείτε.

Έχει πολλά θετικά αυτό το νομοσχέδιο και γι’ αυτό θα το υπερψηφίσουμε. Πρέπει, όμως, να δούμε και τις άλλες λεπτομέρειες στην πορεία, έτσι ώστε να κάνουμε μία Αυτοδιοίκηση που να την εμπιστεύεται ακόμα περισσότερο ο πολίτης και να μην ερχόμαστε να λέμε ότι σε κάποιους δήμους που δημιούργησαν τόσα χρέη, τους τα χαρίζουμε. Είναι λάθος αυτό.

Καμμία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είχε χρέη, κύριε Υπουργέ. Ξέρετε γιατί; Επειδή υπήρχε ένα σύστημα που ελέγχονταν καλά η Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού. Πάρα πολλοί Δήμοι Α’ βαθμού έχουν 50.000.000, 60.000.000, 70.000.000 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Πώς τα δημιούργησαν; Και ξαφνικά ερχόμαστε τώρα και τα χαρίζουμε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι η σωστότερη λύση.

Επιστροφή