28 Μαρτίου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
Το μεγαλύτερο θέμα δεν είναι το ελεγχόμενο υπαίθριο εμπόριο, αλλά το παράνομο. Αν δεν ελέγξουμε τους παράνομους, τότε αυτοί θα ζουν σε βάρος των νομίμων. Πρέπει να απομονώσουμε τους «μαϊμού» παραγωγούς και να στηρίξουμε τους πραγματικούς.
Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

 

 

                                            ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ


Το μεγαλύτερο θέμα δεν είναι το ελεγχόμενο υπαίθριο εμπόριο, αλλά το παράνομο. Αν δεν ελέγξουμε τους παράνομους, τότε αυτοί θα ζουν σε βάρος των νομίμων.

Πρέπει να απομονώσουμε τους «μαϊμού» παραγωγούς

και να στηρίξουμε τους πραγματικούς.


Υπάρχουν αδικίες. Εμείς, όμως, ερχόμαστε να τις αποκαταστήσουμε και όχι να δημιουργήσουμε καινούργιες. Πρέπει το σύστημα που νομοθετούμε να γίνει αποδεκτό από τους ίδιους τους ανθρώπους που θα το υπηρετήσουν - πωλητές και παραγωγούς-

και κυρίως να είναι χρήσιμο στους πολίτες.


Η εφαρμογή του νόμου, αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους, πρέπει να είναι αναλογική,

τόσο για τους «υπαίθριους» όσο και για τους στεγασμένους έμπορους.

Δεν πρέπει να είναι σε ευνοϊκότερη θέση

μία κατηγορία συμπολιτών μας από την άλλη.


Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 5-5-14, με θέμα: «Άσκηση Εμπορικών Δραστηριοτήτων Εκτός Καταστήματος».


Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ,

την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=8690GpqYwM4


Ακούσαμε σήμερα πολλούς συναδέλφους από την πλευρά κυρίως της Αντιπολίτευσης που μας είπαν περίπου ότι ήρθε η καταστροφή, ότι θέλουμε να δώσουμε μερίδιο της αγοράς στα σούπερ μάρκετ και ότι γι’ αυτό κάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε με τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.

Μα, είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι αυτός που θα πάει στη λαϊκή δεν θα ψωνίσει στη λαϊκή αν δεν βρει τον ίδιο πωλητή στην ίδια θέση; Το αν είναι δίκαιο ή άδικο να το συζητήσουμε, αλλά είναι επιχείρημα ότι επειδή θα αλλάξουμε τις θέσεις κυκλικά, σαν το ρολόι, σημαίνει ότι θα φύγει ο αγοραστής από εκεί και θα πάει στο σούπερ μάρκετ, άρα, εμείς εξυπηρετούμε τα μεγάλα συμφέροντα; Δεν είναι επιχειρήματα σοβαρά αυτά.

Ξέρετε -και ξέρουμε- ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ξέρουμε, κατ’ αρχάς, ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών που παρουσιάζονται σαν παραγωγοί δεν είναι παραγωγοί. Και αν είναι παραγωγοί είναι παραγωγοί για ένα μήνα το χρόνο ή δύο, αλλά πουλάνε προϊόντα δώδεκα μήνες το χρόνο, τα οποία δεν είναι από το χωράφι τους. Επιτέλους, πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες.

Αν θέλουμε επομένως να εξυγιάνουμε το θεσμό των λαϊκών αγορών που είναι ένας θεσμός κατεξοχήν λαϊκός, όπως λέει και ο τίτλος, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποια απλά πράγματα, δηλαδή ότι οι παραγωγοί θα πωλούν προϊόντα δικά τους. Αυτοί είναι οι παραγωγοί, δηλαδή τα παράγω και τα πουλάω, γι’ αυτό και θα έχουν διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους άλλους πωλητές. Να ξεχωρίσουμε επομένως τους παραγωγούς, να τους ελέγξουμε ότι τα προϊόντα που πωλούν είναι δικά τους και να τους βοηθήσουμε. Το αν θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ παραγωγών και πωλητών είναι ένα πρόβλημα.

Εγώ που είδα την Ομοσπονδία τους, μου εξέφρασαν αυτούς τους προβληματισμούς. Κι εν μέρει έχουν δίκιο. Να δούμε αν το σύστημα της κλήρωσης είναι δίκαιο -ότι είναι δίκαιο, είναι δίκαιο, αλλά αν είναι δίκαιο να εφαρμοστεί τώρα- όταν κάποιος έχει χτίσει ένα όνομα στην αγορά της λαϊκής.

Εδώ και πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια ξέρει κάποιος ότι θα βρει, για παράδειγμα, τον Ταμήλο στη γωνία ή τον Σκρέκα ή τον Βλαχογιάννη. Αν δεν τον βρει, υπάρχει πρόβλημα. Αν είναι δίπλα, δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αν, όμως, είναι πολύ μακριά, υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, κύριε Υπουργέ. Αντί να αρχίσουμε από την αρχή την κλήρωση, μήπως θα έπρεπε να πάμε το ρολόι σταδιακά; Να αρχίσουμε από εκεί που είναι με το ρολόι και να μετακινούνται μία θέση δίπλα. Αυτό θα ήταν ίσως πιο δίκαιο από το να πάει από τη μία γωνία στην άλλη και να μην τον βρίσκει ο αγοραστής. Κι έτσι να γίνει αλλαγή σε όλες τις θέσεις, κυκλικά. Δείτε και αυτό.

Ίσως θα μπορούσαμε να αρχίσουμε και από αυτούς που έχουν πολλά χρόνια σε κάποιες θέσεις. Ίσως θα μπορούσαν να πληρώνουν κάτι παραπάνω αυτοί που έχουν τις καλύτερες θέσεις. Κανείς δεν ισχυρίζεται εδώ ότι πήραν τις θέσεις αυτές με ΑΣΕΠ κάποιοι στην αγορά ή με δίκαιο τρόπο. Υπάρχουν αδικίες. Εμείς, όμως, ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε αδικίες και όχι να δημιουργήσουμε καινούργιες.

Γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ καλά το νέο σύστημα, το οποίο θέλουμε να επιβάλουμε, να νομοθετήσουμε, για να γίνει αποδεκτό από τους ίδιους τους ανθρώπους που θα το υπηρετήσουν -οι πωλητές και οι παραγωγοί- και κυρίως να είναι χρήσιμο στους πολίτες.

Ακούστηκε ότι εξοντώνονται με τα πρόστιμα, τις ποινές που τους επιβάλλονται αυτοί που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, φορολογική ενημερότητα. Άκρα νομιμότης άκρα αδικία, όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι. Συμφωνούμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να υπάρχει αναλογική εφαρμογή του νόμου. Δεν μπορεί για τους εμπόρους, το στεγασμένο εμπόριο, να εφαρμόζονται συγκεκριμένες διατάξεις και για το υπαίθριο εμπόριο να μην εφαρμόζονται. Δεν μπορεί να είναι σε ευνοϊκότερη θέση μία κατηγορία συμπολιτών μας από την άλλη. Να είναι αναλογική η εφαρμογή των διατάξεων. Σε αυτό νομίζω συμφωνούμε όλοι.

Εγώ είπα αναλογική. Αν δεν είναι δίκαιο, να αλλάξουμε και το στεγασμένο εμπόριο. Όχι, όμως, να είναι ευνοϊκότερα για τη μία πλευρά σε βάρος της άλλης, διότι φόρους πληρώνουν και οι έμποροι, φόρους πληρώνουν και οι πωλητές των λαϊκών αγορών. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Το ότι δίνονται άδειες, όπως ειπώθηκε, δικαίωμα να πάει σε τρεις λαϊκές, δεν σημαίνει, όπως είπε ο συνάδελφος, ο κ. Γιοβανόπουλος, ότι τον περιορίζουμε να πάει σε τρεις- τέσσερις να δουλεύει δώδεκα μέρες το μήνα το πολύ. Δεν είναι αληθές αυτό. Διότι η άδεια που έχει για τη μία λαϊκή ισχύει όλες τις ημέρες, η άδεια που έχει για την άλλη λαϊκή ισχύει όλες τις ημέρες. Άρα, είναι πολύ περισσότερες οι ημέρες τις οποίες θα εργάζεται.

Να δούμε το θέμα των Περιφερειών, κύριε Υπουργέ -το είπα και στον κύριο Υπουργό, το είπα και στον κύριο Υφυπουργό- που θέλουν για το άρθρο 10, παράγραφος 1γ να γίνει «όμορες Περιφέρειες» αντί για «όμορες Περιφερειακές Ενότητες». Ας δώσουμε μία ευρύτερη γεωγραφική ενότητα να δραστηριοποιούνται. Δεν νομίζω ότι αυτό προκαλεί ζημιά στο νομοσχέδιο.

Είναι πολύ θετική η τροπολογία για τους βοσκοτόπους. Είχαμε έλλειμμα επιλέξιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να χάνουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ καλά κάνει η Κυβέρνηση και αποδέχεται την τροπολογία.

Συμφωνώ με τις άλλες τροπολογίες.

Διαφωνώ, όμως, με αυτή του Υπουργείου Παιδείας. Δεν διαφωνώ επί της ουσίας, διαφωνώ επί της διαδικασίας. Νομίζω ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει την ευκαιρία -και οι Βουλευτές- να επεξεργάζονται αυτές τις διατάξεις με χωριστούς νόμους. Κι έχουμε την ευχέρεια να το κάνουμε.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε -θα χρειαστώ μόνο ένα δευτερόλεπτο- το μεγαλύτερο θέμα δεν είναι το ελεγχόμενο υπαίθριο εμπόριο, αλλά το παράνομο. Αν δεν ελέγξουμε τους παράνομους, τότε αυτοί θα ζουν σε βάρος των νομίμων, τους οποίους εμείς τώρα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε.

Επιστροφή