23 Μαΐου, 2019

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 13.11.2014
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

 

 

                                         ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΠΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«ακούγοντας συνάδελφο, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, θυμήθηκα το γνωστό ανέκδοτο για τον πατροκτόνο, ο οποίος αφού σκότωσε τον πατέρα του, πήγε στο δικαστήριο και παρακαλούσε τους δικαστές, να τον λυπηθούν γιατί ήταν ορφανός.

Αφού μας οδήγησαν στο μνημόνιο και το υπέγραψαν, τώρα μας ασκούν εκ του ασφαλούς κριτική γιατί εμείς πάμε να βγάλουμε τη Χώρα στο ξέφωτο!»


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

«απευθύνω έκκληση ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου να πρυτανεύσει η λογική.

Να μην ενθαρρύνουμε ούτε ανομίες ούτε καταλήψεις.

Η νομιμότητα πρέπει να επιβληθεί και να σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους, προφανώς με τη δέουσα ευαισθησία, όταν έχουμε απέναντί μας σπουδαστές και φοιτητές»


ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ

«φοβάμαι ότι θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζιτών και των εκπροσώπων τους να κρίνουν τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησής, και ίσως θα χρειάζεται και «ρουσφετολογική» παρέμβαση προς αυτούς……..»


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Καμία τρόικα δεν έφταιγε.

Έφταιγαν υπηρεσιακοί, και όχι μόνο, παράγοντες του Υπουργείου.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΣΘΩΝ Κ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

«Έχουμε υποχρέωση σ’ αυτούς που φυλάττουν Θερμοπύλες.

Πρέπει να δεσμευθεί η Κυβέρνηση ότι θα βρει και το υπόλοιπο 50% μέσα στην επόμενη τριετία, μέσω της αναμόρφωσης του ειδικού μισθολογίου, έτσι ώστε να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι μισθολογικές απώλειες των δικαστικών και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.»


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

«Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να παρακρατούνται. Είναι κοινοτικά χρήματα και πρέπει να αποδίδονται απευθείας στον αγρότη και των κτηνοτρόφο.

Οποιαδήποτε παρακράτηση, για τυχόν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κλπ, είναι ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ.

Δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια η Ελλάδα να είχε συγκεκριμένη έκταση βοσκοτόπων και ξαφνικά να βρέθηκε με λιγότερη έκταση τον τελευταίο χρόνο, κάτι που συνεπάγεται σημαντικές χρηματικές απώλειες για τους κτηνοτρόφους. Οφείλει, άμεσα η Κυβέρνηση να βρει λύση στο πρόβλημα»


Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 14-11-14.


Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ,

την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=SezXw8SoGG0&index=1&list=UUa_GrccvDe3QyQHSARz0Qrg


.......ακούγοντας την προηγούμενη συνάδελφο, θυμήθηκα το γνωστό ανέκδοτο για τον πατροκτόνο, ο οποίος πήγε στο δικαστήριο και παρακαλούσε τους δικαστές, αφού σκότωσε τον πατέρα του, να τον λυπηθούν γιατί ήταν ορφανός. Αφού μας οδήγησαν στο μνημόνιο και το υπέγραψαν, τώρα μας ασκούν εκ του ασφαλούς κριτική γιατί εμείς πάμε να βγάλουμε τη χώρα στο ξέφωτο!

Πιστεύω ότι λίγη αυτοσυνειδησία σε όλους μας καλό θα μας κάνει!

Στη συνέχεια, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να απευθύνω μια έκκληση ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές. Να μην ενθαρρύνουμε ούτε ανομίες ούτε καταλήψεις. Η νομιμότητα πρέπει να επιβληθεί και να σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους, προφανώς με τη δέουσα ευαισθησία, όταν έχουμε απέναντί μας σπουδαστές και φοιτητές.

Θα ήθελα, επίσης, κύριε Πρόεδρε, να σταθώ στη ρύθμιση που την κρίνω πάρα πολύ θετική, πλην ενός σημείου, ότι δίνουμε απόλυτη εξουσία στις τράπεζες να κανονίσουν ποιες είναι βιώσιμες επιχειρήσεις και να προχωρήσουν στη σχετική ρύθμιση.

Εδώ υπάρχει, όπως καταλαβαίνετε, ένα κενό. Όχι ότι δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες, αλλά δεν τις εμπιστευόμαστε πολύ. Τι θα γίνει; Θα είμαστε στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζιτών και των εκπροσώπων τους ή θα χρειαζόμαστε ρουσφέτι, να παρεμβαίνει κάποιος στις τράπεζες, για να κριθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησής του;

Αυτό το κενό, κύριε Υπουργέ, πρέπει να το καλύψουμε. Μία τριμελής επιτροπή, όπως ελέχθη, με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, θα μπορούσε να επιλύσει το θέμα, να έχει, δηλαδή, ο πολίτης τη δυνατότητα να καταφεύγει σε αυτήν όταν έχει πρόβλημα με τις τράπεζες. Να μην τους στέλνουμε υποχρεωτικά στο δικαστήριο. Να τους στέλνουμε σε μια τριμελή επιτροπή από προσωπικότητες. Βρείτε. Νομίζω ότι δεν είναι κακό. Και για τις τράπεζες καλό θα είναι και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες.

Είναι μία πάρα πολύ θετική ρύθμιση, όμως, που πρέπει να την επικροτήσουμε. Η Κυβέρνηση τολμά μέσα στην κρίση και προχωρά σε ρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει ούτε προ της κρίσης, αν και πάντα υπήρχαν επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας, πρόβλημα χρηματοδότησης.

Συνεχίζω με το αλαλούμ που έγινε για το αν θα συμπεριλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ ή και ο Φόρος Εισοδήματος μέσα στις ρυθμίσεις. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα τρόικας, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πιθανόν να είναι θέμα και των ιδίων των Υπουργείων. Δεν είναι η πρώτη φορά που έκαναν τόσα λάθη και επικράτησε αλαλούμ.

Είδαμε τι έγινε με τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ. Καμία τρόικα δεν έφταιγε. Έφταιγαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου, η πολιτική του Υπουργείου, την οποία πρέπει να δούμε και να την διορθώσουμε.

Συνεχίζω με τη ρύθμιση για την αποκατάσταση των συντάξεων και των μισθών των στρατιωτικών, των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των δικαστικών. Είναι πάρα πολύ θετικό που μέσα στην κρίση η Κυβέρνηση βρίσκει αυτά τα χρήματα.

Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Οικονομικών και τον κ. Σταϊκούρα με τον οποίον συνεργάστηκα, που κατάφεραν να βρουν αυτά τα χρήματα. Όμως, είναι λίγα. Πρέπει να δεσμευθεί η Κυβέρνηση ότι θα βρει και το υπόλοιπο 50% μέσα στην επόμενη τριετία, μέσω της αναμόρφωσης του ειδικού μισθολογίου.

Έχουμε υποχρέωση σ’ αυτούς που φυλάττουν Θερμοπύλες. Οι καιροί ου μενετοί. Βλέπουμε τα σύννεφα που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους ενισχύσουμε και ηθικά και υλικά. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αρχηγός Στρατού με μισθό 1.800 ευρώ δεν επιτρέπεται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει οξύτατα εθνικά προβλήματα.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι σήμερα στις πρώην Αγροτικές Τράπεζες παρακρατήθηκαν από την εξισωτική αποζημίωση οφειλές των αγροτών. Είχα τέτοιες καταγγελίες από την τράπεζα Μουζακίου αλλά και των Τρικάλων, ότι δηλαδή παρακρατήθηκαν από την εξισωτική αποζημίωση οφειλόμενες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία.

Αν αυτό αληθεύει, είναι πάρα πολύ σκληρό για τους αγρότες και η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να το διορθώσει. Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να παρακρατούνται. Είναι κοινοτικά χρήματα και πάνε απευθείας στον αγρότη.

Η Κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση για τους βοσκοτόπους. Δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια η Ελλάδα να είχε συγκεκριμένη έκταση βοσκοτόπων και ξαφνικά να βρέθηκε με λιγότερη έκταση τον τελευταίο χρόνο. Αν οι υπηρεσίες δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα το πληρώσει ο αγρότης. Αν δεν την έκαναν φέτος, πρέπει κάποιοι να πληρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση το ότι είναι μικρότερη η εξισωτική αποζημίωση ή γενικά οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν, λόγω των μειωμένων βοσκοτόπων, είναι ένα μείζον πρόβλημα για μας. Οι κτηνοτρόφοι δεν φταίνε σε τίποτα και η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διορθώσει αυτό το λάθος. 

Επιστροφή