23 Μαΐου, 2019

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
Χαίρομαι πραγματικά γιατί ,όσο περνάει ο καιρός, η Αξιωματική Αντιπολίτευση βάζει νερό στο κρασί της και στρογγυλεύει τις θέσεις της.... Μπορεί πλέον και μιλάει με τους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου, χωρίς να κατηγορείται ότι ξεπουλά τη χώρα....
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

 

 

 Χαίρομαι πραγματικά γιατί ,όσο περνάει ο καιρός, η Αξιωματική Αντιπολίτευση βάζει νερό στο κρασί της και στρογγυλεύει τις θέσεις της....

Μπορεί πλέον και μιλάει με τους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου, χωρίς να κατηγορείται ότι ξεπουλά τη χώρα....

Όταν μιλούσαμε εμείς μαζί τους, μας λέγατε “Μερκελιστές”, “Τσολάκογλου”, “Γερμανοτσολιάδες”, προδότες....". Βλέπουμε μια πρόοδο.... Σας καλωσορίζουμε στη σκληρή πραγματικότητα.....

Ο Βουλευτής έχει ελευθερία άποψης, γνώμης, ψήφου..... Αφήστε τα περί "προδοσίας...". Μη ρίχνετε άλλη λάσπη στον ανεμιστήρα.....Δεν μπορεί όσοι ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι "αποστάτες " και όσοι συμπλέουν με σας ,να είναι "πατριώτες", αφού πρώτα ψήφισαν τα μνημόνιο, από τα οποία εμείς παλεύουμε να βγούμε.....

Παλαιότερα είχα πει ότι είστε "γενόσημο" του παλιού ΠΑΣΟΚ....ΤΩΡΑ λέω ότι είστε πιστό αντίγραφο του παλιού ΠΑΣΟΚ....

Και όσο παίρνετε στις τάξεις σας τους στυλοβάτες του "λεφτά υπάρχουν...",τόσο λιγότεροι θα σας εμπιστεύονται.....

Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, που σημαίνει νοικοκυρεμένος, δηλαδή όσα βγάζουμε αυτά ξοδεύουμε.

Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε ο ελληνικός λαός με πόνο, με δάκρυα και με σημαντικές θυσίες. Αλλά είναι ένα επίτευγμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε σαν κεκτημένο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για να μην ξαναδημιουργήσουμε ελλείμματα, τα οποία αποπληρώναμε με δανεικά. Kαι αυτά τα δανεικά σήμερα δεν υπάρχουν.

 

 

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 06-12-2014, με θέμα:  « Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2015 »

 

Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ,

την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=SaECcYKAu2E&feature=youtu.be

  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία και κύριε Υπουργέ, συζητούμε σήμερα επί του κορυφαίου νομοθετήματος κάθε κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, που είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού του επομένου έτους.

Ως συνήθως, η Αντιπολίτευση λέει ότι είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φτώχειας, καταστροφικός, που οδηγεί τη χώρα σε οπισθοδρόμηση και η Κυβέρνηση πάντα λέει ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να φέρει τη δεδομένη στιγμή να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή.

Αν και παλαιότερα η Αντιπολίτευση ψήφιζε κάποιες δαπάνες του προϋπολογισμού –τουλάχιστον αυτές που αφορούσαν την εθνική άμυνα - τώρα καταργήθηκε και αυτό από την πλευρά της.

Ας δούμε όμως, είναι πράγματι έτσι; Είναι ή δεν είναι αληθές, κύριοι συνάδελφοι, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας κατάφερε να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό; Είναι ή δεν είναι αληθές ότι αυτό είχε να συμβεί εδώ και δεκαετίες; Πάντα προϋπολογίζαμε «Χ» δαπάνες και δυστυχώς τα ελλείμματα ήταν πολλαπλάσια αυτών, τα οποία υπολογίζαμε.

Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, που σημαίνει νοικοκυρεμένος, δηλαδή ό,τι βγάζουμε αυτά ξοδεύουμε. Και εάν αφαιρέσουμε τις δαπάνες για το δημόσιο χρέος, τότε η χώρα θα μπορούσε να ζει και να σταθεί στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις.

Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε ο ελληνικός λαός με πόνο, με δάκρυα και με σημαντικές θυσίες. Αλλά είναι ένα επίτευγμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε σαν κεκτημένο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για να μην ξαναδημιουργήσουμε ελλείμματα, τα οποία αποπληρώναμε με δανεικά. Kαι αυτά τα δανεικά σήμερα δεν υπάρχουν.

Πρέπει να πούμε ότι τόσο ο περσινός όσο και ο φετινός προϋπολογισμός μπορούν και δίνουν επίδομα θέρμανσης σε επτακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά και ανακουφίζουν το μεγάλο κόστος που συνεπάγεται για τον οικογενειακό προϋπολογισμό το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό είναι κάτι που δεν συνέβαινε ακόμα και εποχές ευμάρειας για το ελληνικό κράτος.

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση με αυτόν τον προϋπολογισμό μπορεί και παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη σε δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους.

Δεν είναι σημαντικά επιτεύγματα αυτά, μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες, που όλοι αντιλαμβανόμαστε και αντιλαμβάνεστε; Άλλο εάν δεν θέλετε να το ομολογήσετε.

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή δυστυχώς για όλους μας. Και χαίρομαι πραγματικά που όσο περνάει ο καιρός η Αξιωματική Αντιπολίτευση βάζει νερό στο κρασί της και στρογγυλεύει τις θέσεις της. Μπορεί και μιλάει στο City με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, χωρίς να κατηγορείται ότι ξεπουλάει τη χώρα, ενώ όταν μιλούσαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, τους έλεγαν «μερκελιστές», «υπόδουλους», «γερμανοτσολιάδες», «Τσολάκογλου»! Επομένως, είναι πρόοδος το ότι όταν οι δικοί σας άνθρωποι μιλάνε με τους ανθρώπους της αγοράς και του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου, θεωρείτε ότι είναι απλώς μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δει την πραγματικότητα έξω από την Ελλάδα.

Καλωσορίζουμε αυτή τη στροφή και χαιρετίζουμε τη στροφή στο ρεαλισμό και στην πραγματικότητα, τουλάχιστον από μια μερίδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διότι, πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θυμίζει το «η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ»! Από έξω είναι Συνασπισμός, ενώ από μέσα βλέπουμε ότι οι παλιές θέσεις πλέον έχουν πάρει στροφή προς τα δεξιά. Εκεί που ήμουν ήσουνα και εδώ που είμαι θα ’ρθεις! Αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, τέλος πάντων, στη ζωή όλα μπορούν να συμβούν.

Θα μας πείτε, εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με αυτόν τον προϋπολογισμό; Προφανώς δεν είμαστε. Τι λέτε; Δεν ζούμε μέσα στην ελληνική κοινωνία και δεν ξέρουμε πόσο υποφέρει; Αλλά θα ήταν τραγωδία ο πόνος, τα δάκρυα και θυσίες τεσσάρων ετών να πάνε στράφι, γιατί θα θελήσουν κάποιοι να δημιουργήσουν νέα ελλείμματα με νέα δανεικά που δεν υπάρχουν. Και τότε, αυτό που θα συμβεί θα είναι η επιστροφή σε πολλές δεκαετίες πίσω.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να απευθύνω έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία και με τις κινητοποιήσεις και με το θέμα του Ρωμανού. Κατανοούμε όλοι και την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, αλλά και ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν νόμοι και θεσμοί, τους οποίους πρέπει να υπηρετούμε, να τιμούμε και να σεβόμαστε.

             Ας βοηθήσουμε όλοι να μην έχουμε έξαρση της βίας. Αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν βοηθάει ούτε τη χώρα ούτε εσάς ούτε κανέναν. Αν πιστεύετε ότι πρόσκαιρα σας δίνει κάποια πολιτικά οφέλη, κάνετε μεγάλο λάθος. Για την προεδρική εκλογή και τα περί αποστασίας, κυρίεςκαι κύριοι συνάδελφοι, μην ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Αν ένας Βουλευτής αποφασίσει να ψηφίσει Πρόεδρο, θα το πράξει γιατί έτσι το επιβάλλει η συνείδησή του, έτσι το επιβάλλει το χρέος του στην πατρίδα. Δεν είναι αποστάτης.

Επίσης, δεν είναι αποστάτης κάποιος εάν εγκαταλείπει ένα κόμμα και πάει στο άλλο. Εγώ πιστεύω ότι ο Βουλευτής έχει την ελευθερία της άποψης, της γνώμης, εκφράζει τους ψηφοφόρους του και λογοδοτεί σε αυτούς. Όχι όμως «όσοι ψηφίσουν Πρόεδρο είναι αποστάτες», ενώ όσοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα και έρχονται σε σας «είδαν το φως το αληθινό». Όχι, είδαν φως και μπήκαν!

Παλιότερα είχα πει ότι είστε γενόσημο του παλιού ΠΑΣΟΚ. Τώρα λέω ότι δεν είστε απλώς γενόσημο, είστε αντίγραφο του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Και όσο παίρνετε αυτούς που ψήφισαν τότε τα μνημόνια, από τα οποία εμείς σήμερα παλεύουμε να βγάλουμε τη χώρα, και τους κάνετε σημαία γιατί μετάνιωσαν και ανένηψαν, τόσο δεν σας πιστεύουν οι πολίτες.

Ας συναινέσουμε όλοι να βγάλουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Να αφήσουμε το θεσμό έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, για να έχει αυξημένο κύρος, να πάμε σε μία συμφωνημένη λύση για τις εκλογές. Και εγώ δεν θα είχα αντίρρηση να είναι συντομότερες από τη συνταγματική διάρκεια –δύο ακόμα χρόνια– αυτής της Κυβέρνησης. Αλλά να είναι μια συμφωνημένη λύση, που θα ωφελήσει τον τόπο πρωτίστως, τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Ευχαριστώ πολύ.

Επιστροφή