23 Μαΐου, 2022

Κοινοβουλευτική Δράση

Επιστροφή
 
+ + -
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

 

 

 

Την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Πάρι ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, έλαβε ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ. κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, στην ερώτηση με θέμα «Αποζημίωση κτηνοτροφών για απώλειες και ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό», την οποία κατέθεσε από κοινου με ομάδα Βουλευτών της ΝΔ.

«Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σε έξαρση και οι κτηνοτρόφοι σε απόγνωση, βλέποντας τα κοπάδια τους να αποδεκατίζονται, χωρίς να λαμβάνουν τις ανάλογες αποζημιώσεις. Οι κτηνοτρόφοι μας, οργισμένοι, ζητούν τη λήψη άμεσων και δίκαιων μέτρων αλλά και την ορθολογική αποζημίωση για τα ζωντανά που «χάνονται»

αναφέρει χαρακτηριστικά, στη σχετική Ερώτηση ο Τρικαλινός Βουλευτής.


Στην απάντηση του Υπουργού, αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:


«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 432/20486/14-02-2014 ΚΥΑ προβαίνει: στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα, προσβληθεί από τη νόσο και στην χρηατοδότηση των κτηνοτροφών για την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.»


«Το θέμα των βοσκοτόπων που ταλανίζει την ελληνική κτηνοτροφία από 1-1-2015 αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε από 1-1-2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Εφόσον χρειαστεί θα γίνει συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.»


«Η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΠΑΤ και ήδη έχει δρομολογηθεί η περαιτέρω στελέχωσή τους.

Ο κτηνίατρος εκτροφής που θεσμοθέτησε το Υπουργείο με το Ν. 4235, προχωράει κανονικά, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και 1-1-2015 ξεκινάει όπως είναι προγραμματισμένο.

Τις επόμενες εβδομάδες μπαίνει μπροστά το Πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ για να μπει φραγή στις ελληνοποιήσεις παράνομου εισαγομένου κρέατος.»


«Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, ο κωδικός εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό και αυξήθηκε πάνω από 130% ο προϋπολογισμός του 2014.»


«Το ΥΠΑΑΤ εχει εγκρίνει έγκαιρα τα σκευάσματα που χρήσιμοποιούνται στους ψεκασμούς κατα των ειδών εκείνων των κουνουπιών που αποτελούν τους ξενιστές του καταρροϊκού πυρετού και με τα οποία γίνονται οι ψεκασμοί των επιφανειών συμπεριλαμβανομένων των σωρών κοπριάς και των στάβλων.

έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στον ΕΛΟΓΑΚ για την στενή παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος ανά αιγοπροβατική μονάδα, ώστε να υπάρξουν ακριβή στοιχεία της επίδρασης του καταρροϊκού πυρετού στη νέα παραγωγική περίοδο που αρχίζει το Νοέμβριο του 2014 και λήγει στο τέλος τησ άνοιξης του 2015. Τα στοιχεία αυτά θα μας δώσουν την πραγματική επίδραση στην παραγωγή από τη νόσο, την ενδεχόμενη ζημιά και τα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν.»


Παραθέτουμε την Απάντηση ,όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αχαρνών 2, 101 76 Αθήνα,

Τηλ. 210-2124331 Fax : 210-5243522

Αθήνα, 2-12-2014

Αριθμ. Πρωτ.: 442


Προς:

Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων


ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση κτηνοτροφών για απώλειες και ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό»


ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 4231/3-11-2014


Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. I. Τζαμτζής, Ε. Σχυλιανίδης, Η. Βλάχο γιάννη ς, Φ. Αραμπατζή, Μ. Χαρακσπουλος, Φ. Παχριανάκου, Κ. Βιρβιδάκης, Δ. Χρισχογιάννης, Α. Κουχσούμπας, Ζ. Μακρή, I. Πασχαλίδης, Α. Μάνη-Παπαδημηχρίου, Γ.

Κονχογιάννης, Α. Μανδρέκα, Γ. Μπαχσαρά, Λ. Αυγενάκης, Μ. Αντωνίου, Κ. Τσιάρας, Κ. Κουκοδήμος, Γ. Γεtoργαντάς, Ε. Κωνσχαντινίδης, Π. Βογιατζής, Λ. Τσαβδαρίδης, Α. Κοντός, Α. Νχαβλούρος, Δ. Κυριαζίδης, Α. Σκόνδρα,

γιατα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:


Ο καταρροϊκός πυρετός αποτελεί νόσο που μεταδίδεται μόνο μέσω ειδικού τύπου σκνίπας (ξενιστής), ο οποίος μεταδίδει τον ιό από ζώο σε ζώο.

Ξεκίνησε να προσβάλει περί τα τέλη Μαΐου του 2014 τα αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο και ειδικότερα, στις Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας και Κορινθίας, ενώ, τα προηγούμενα έτη, είχε εμφανισθεί και συνεχίζει να υφίσιαται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πλην της Χίου από όπου έχει εκριζωθεί. Η εξάπλωση ήταν ταχύτατη και σήμερα έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Η εξάπλωση της ασθένειας αφορά και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες με ιδιαίτερη ένταση στις Βουλγαρία, Τουρκία και την Ρουμανία, ενώ ήδη έχει εξαπλωθεί και στην Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία νια την εκρίζωση της νόσου αφού αυτή έχει προσβάλει σχεδόν όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτή. Η χώρα μας, μέσω των περιφερειακών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, έθεσε και θέτει σε εφαρμογή την υφιστάμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων ζώων από τις προσβεβλημένες περιοχές, εκτός των περιπτώσεων άμεσης σφαγής. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έτσι επιτρέπεται η διακίνηση και κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και, γενικότερα, των ζωικών προϊόντων τα οποία είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 432/20486/14-02-2014 ΚΥΑ προβαίνει: στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα, προσβληθεί από τη νόσο και στην χρηατοδότηση των κτηνοτροφών για την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.

Για την κάλυψη των πληρωμών αποζημίωσης των ζωονόσων μεταξύ των οποίων η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων έχει ήδη κατανεμηθεί το ποσό των 11.499.978 € (4.999.978 € τον Ιούλιο, 6.500.000 € τον Οκτώβριο) και σημαντικά ποσά πληρωμών έχουν γίνει ήδη στους κτηνοτρόφους των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί από τις νόσους αυτές. Σημειώνεται ότι ακολουθεί νέα κατανομή ύψους 4,5 εκ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυρετό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με το Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου (άρθρο 2) του Οργανισμού. Καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο ζημιές που αποκλειστικά, άμεσα και διαπιστωμένα προκαλούνται από τους ασφαλιζόμενους κινδύνους του άρθρου 2 του προαναφερόμενου Κανονισμού και εφόσον η αντιμετώπιση ή ο περιορισμός τους είναι πέρα από τις δυνατότητες του ασφαλισμένου (σχετ. το άρθρο 4).

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προχωρήσει σε σειρά στοχευμένων ενεργειών για να ενισχύσει το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και να στηρίξει τους κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα:

Η κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ελληνικής πρότασης του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσει από 1-1-2015. Το ξέρουν όλοι οι αγρότες, το ξέρουν και οι κτηνοτρόφοι.

Το θέμα των βοσκοτόπων που ταλανίζει την ελληνική κτηνοτροφία από 1-1-2015 αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε από 1-1-2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Εφόσον χρειαστεί θα γίνει συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.

Η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΠΑΤ και ήδη έχει δρομολογηθεί η περαιτέρω στελέχωσή τους.

Ο κτηνίατρος εκτροφής που θεσμοθέτησε το Υπουργείο με το Ν. 4235, προχωράει κανονικά, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και 1-1-2015 ξεκινάει όπως είναι προγραμματισμένο.

Τις επόμενες εβδομάδες μπαίνει μπροστά το Πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ για να μπει φραγή στις ελληνοποιήσεις παράνομου εισαγομένου κρέατος.

Τα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται από το νέο έτος στις Περιφέρειες για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση των τοπικών υπηρεσιών στην έγκρισή τους και να αποφευχθούν τα προβλήματα καθυστερήσεων της τρέχουσας περιόδου.

Ολοκληρώνεται μέσα στο έτος ο οδικός χάρτης για να πάψουν οι καταλογισμοί που κατά κύριο λόγο αφορούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ελλιπείς κτηνιατρικούς ελέγχους και αναφέρονται βέβαια στην κτηνοτροφία.

Διυπουργική Επιτροπή ασχολείται με το κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών και των υψηλότατων προστίμων που αφορούν στους κτηνοτρόφους.

Φέτος δίνεται εξισωτική δύο ετών. Όχι απλά ξεπερνιέται χο πρόβλημα που

παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνεται μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική του 2013 και του 2014.

Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, ο κωδικός εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό και αυξήθηκε πάνω από 130% ο προϋπολογισμός του 2014 όπως αναφέρθηκε ήδη.

Το ΥΠΑΑΤ εχει εγκρίνει έγκαιρα τα σκευάσματα που χρήσιμοποιούνται στους ψεκασμούς κατα των ειδών εκείνων των κουνουπιών που αποτελούν τους ξενιστές του καταρροϊκού πυρετού και με τα οποία γίνονται οι ψεκασμοί των επιφανειών συμπεριλαμβανομένων των σωρών κοπριάς και των στάβλων. Τα σκευάσματα αυτά είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο στη βάση δεδομένων που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Αξίζει επιπρόσθετα να αναφερθεί ότι, στο ΥΠΑΑΤ μέχρι και σήμερα δεν έχουν αναφερθεί δυσμενείς επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από την εφαρμογή των ψεκασμών αυτών, ούτε και παρατηρήσεις.

Αναφορικά με την εφαρμογή εμβολιακών προγραμμάτων, επισημαίνεται ότι το θέμα εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή σε συνεργασία

με τους αρμόδιους επιστήμονες και την αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενδεχόμενη συνδρομή της στις δαπάνες εμβολιασμού εφόσον απαιτηθεί και αποφασισθεί κάτι τέτοιο. Όπως μας ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2014 δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συγχρηματοδότηση κατά 75% από πλευράς τους, ούτε η αναγκαία ποσότητα εμβολίων για όλες τις Βαλκανικές χώρες που επιθυμούν εμβολιασμό των ζώων. Σχετικά αναφέρεται ότι, έως σήμερα καμιά Βαλκανική χώρα που εμφανίσθηκε ο καταρροϊκός πυρετός πρόσφατα δεν έχει προβεί σε εμβολιασμούς. Από δειγματοληπτικούς προκύπτει πως ήδη αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό ανοσία στον καταρροϊκό στα αιγοπρόβατα που είχαν προσβληθεί από την νόσο.

Στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης της αντιμετώπισης της νόσου και των συνεπειών της στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος το ΥπΑΑΤ. πέραν των τοπικών συσκέψεων, πραγματοποίησε στις 23.10.2014. ευρεία σύσκεψη των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, ιιε εκπροσώπους και των περιφερειακών υπηρεσιών, με την πανεπιστημιακή κοινότητα, έτσι ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη στρατηγική αποτροπής της τυχόν εξάπλωσης της νόσου και να διερευνηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ολοκληρώθηκε το πλαίσιο και οι σχετικές εγκύκλιοι τόσο προς υπηρεσίες οσο και προς τους δήμους της χώρας για την ταφή θανόντων ζώων από καταρροϊκό πυρετό - όταν δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις καύσης. Τονίζεται ότι, το ΥπΑΑΤ με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των 13 Περιφερειών της χώρας, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, από τότε που εμφανίστηκε η νόσος στη χώρα μας.

Τέλος έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στον ΕΛΟΓΑΚ για την στενή παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος ανά αιγοπροβατική μονάδα, ώστε να υπάρξουν ακριβή στοιχεία της επίδρασης του καταρροϊκού πυρετού στη νέα παραγωγική περίοδο που αρχίζει το Νοέμβριο του 2014 και λήγει στο τέλος τησ άνοιξης του 2015. Τα στοιχεία αυτά θα μας δώσουν την πραγματική επίδραση στην παραγωγή από τη νόσο, την ενδεχόμενη ζημιά και τα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν.


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Επιστροφή